Συμφωνία Νόντα – Ολάντ για στενή συνεργασία

19:22 7/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίκο Νόντα και ο Γάλλος νεοεκλεγείς πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στα παγκόσμια προβλήματα όπως η κρίση χρέους στην Ευρώπη και τα πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας και του Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ιαπωνίας τον οποίο επικαλούνται ΜΜΕ.

Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Ολάντ που διήρκεσε δέκα λεπτά ο κ. Νόντα συνεχάρη τον νικητή των εκλογών που είχε ως αντίπαλο τον απερχόμενο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Οι

ηγέτες της Ιαπωνίας και της Γαλλίας δήλωσαν ότι ελπίζουν να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, και ο κ. Νόντα, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δήλωσε στον κ. Ολάντ ότι η Γαλλία είναι “στρατηγικός εταίρος”, με τον οποίο η Ιαπωνία μοιράζεται πολλές κοινές αξίες και συμφέροντα.

Ο κ. Νόντα είπε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον κ. Ολάντ στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G8), αργότερα αυτό το μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ιαπωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι κ.κ. Νόντα και Ολάντ εξέφρασαν επίσης την επιθυμία τους να εργαστούν μαζί για να δρομολογηθούν οι διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάντα σύμφωνα με τις δηλώσεις του αξιωματούχου που αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.

Αντιδρώντας στη νίκη του Ολάντ την Κυριακή, ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, ο Οσάμου Φουτζιμούρα, προειδοποίησε ότι η Ιαπωνία θα ακούσει με προσοχή την αντίδραση της ΕΕ στην οικονομική πολιτική του νέου Γάλλου προέδρου.

“Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία έχουν σημαντική επίπτωση στην οικονομία μας”, δικαιολόγησε, προσθέτοντας: “θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις συζητήσεις στην Ευρώπη σχετικά με τις πολιτικές του εκλεγμένου Προέδρου Ολάντ”.

Keywords
Τυχαία Θέματα