Μέσα από την πράσινη ανάπτυξη θα στηριχθούν και τα κυπριακά προϊόντα, δηλώνει ο Υπ. Γεωργίας

17:57 31/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος κατά την εβδομάδα 3-7 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης και της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και την Ποιότητα Νερών Κολύμβησης, αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Εβδομάδας, ο κ. Κουγιάλης είπε πως οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Περιβάλλοντος έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, για όλες τις θεματικές ενότητες του περιβάλλοντος, όπως την αειφόρο ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των πόρων, την προστασία της φύσης και την ανάσχεση απώλειας της βιοποικιλότητας, την εκτίμηση επιπτώσεων από έργα και προγράμματα στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις για την αποτροπή και συγκράτησή της, τη διαχείριση αποβλήτων και έλεγχο της ρύπανσης.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας «οι εκδηλώσεις είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν διάφορες ομάδες πληθυσμού και δεν θα είναι μόνο σε αίθουσες, αλλά και στο πεδίο όπου δίνεται η ευκαιρία εορταστικής εξόρμησης και συμμετοχής στο ευρύ κοινό».

Για τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις και ειδικότερα το νέο Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2012-2014, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι στόχος είναι η προβολή του στα πλαίσια της ενίσχυσης της πολιτικής και των δράσεων για μια πιο πράσινη ανάπτυξη.
«Η Κυβέρνηση», είπε, «αντιμετωπίζει τις πράσινες δημόσιες συμβάσεις όχι μόνο ως μια περιβαλλοντική πολιτική αλλά και ως πολιτική μέσα από την οποία θα στηριχθούν τα κυπριακά προϊόντα τα οποία εμπίπτουν στις πρόνοιες του Σχεδίου. Για παράδειγμα, το Σχέδιο προβλέπει την αγορά βιολογικών προϊόντων για τους παιδιατρικούς θαλάμους των κρατικών νοσηλευτηρίων, κάτι για το οποίο είμαστε ήδη σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και το Γενικό Λογιστήριο».

Σημείωσε ότι «αγοράζοντας βιολογικά προϊόντα για τους παιδιατρικούς θαλάμους πρωτίστως βοηθούμε τα άρρωστα παιδιά, προστατεύουμε το περιβάλλον του τόπου από τη χρήση φυτοφαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε έναν τομέα της γεωργίας, ο οποίος θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στην οικονομία του τόπου και στην απασχόληση των ανέργων».
Αναφερόμενος σε μερικές από τις κύριες πρόνοιες του νέου Σχεδίου Δράσης, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «είναι η πρόβλεψη μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η αγορά ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού με μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων σε σχολεία και στρατόπεδα, η εξοικονόμηση νερού στα δημόσια κτήρια με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, η αγορά καθαριστικών, βαφών, επίπλων και υφασμάτων που είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, η αγορά οχημάτων με μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, η αγορά ανακυκλωμένου χαρτιού και πολλά άλλα».

Σε ό,τι αφορά τη ποιότητα των νερών κολύμβησης και την πρωτιά της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε πως το θέμα αυτό είναι άκρως σημαντικό για την Κύπρο, καθότι οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιλέγουν τουριστικούς προορισμούς για τις διακοπές τους είναι πολύ ευαίσθητοι στην ποιότητα του περιβάλλοντος και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην επιλογή τους.

Σημείωσε πως «η Κύπρος έχει καταφέρει αφενός να εφαρμόσει πλήρως την Οδηγία για τη Διαχείριση της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης και να εκπληρώσει τις απαιτήσεις που προκύπτουν από αυτή, και αφετέρου να πρωτοπορεί ανάμεσα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όσον αφορά τα ποσοστά συμμόρφωσης φτάνοντας το 100 % συμμόρφωση με τα πιο αυστηρά όρια ποιότητας».

«Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν για ακόμη μια χρονιά την εξαιρετική ποιότητα των νερών κολύμβησης της χώρας μας με οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία, ειδικά στην περίοδο οικονομικής κρίσης που περνά ο τόπος. Η σημαντικότητα του θέματος δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης, καθότι όλοι γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες αποδίδουν πρώτιστη σημασία στα θέματα περιβάλλοντος και επηρεάζονται από αυτά», είπε ο κ. Κουγιάλης.
Με τη λήξη της συνέντευξης Τύπου πραγματοποιήθηκε η απονομή του Οικολογικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης EU ECOLABEL σε νέα προϊόντα στην κυπριακή αγορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα