Εντυπωσιασμένη με τις εξελίξεις στο φυσικό αέριο η Επιτροπή Ενέργειας του ΕΚ

13:02 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη σημασία των εξελίξεων στον τομέα της ενέργειας στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως, τόνισε ο Επικεφαλής της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόμπερτ Γκέμπελς, ύστερα από ενημέρωση αντιπροσωπείας της Επιτροπής από τον Υπουργό Εμπορίου Νεοκλή Συλικιώτη.

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Υπουργό και συζητήσαμε τις φιλοδοξίες της κυπριακής προεδρίας, ωστόσο μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι εξελίξεις στον

τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε ο κ. Γκέμπελς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

Πέραν από τους Ευρωπαίους Αρμόδιους Υπουργούς για την ενέργεια που θα παραστούν στο Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου στην Κύπρο, ο κ. Γκέμπελς εξήρε την πρωτοβουλία του Κύπριου Υπουργού Εμπορίου να προσκαλέσει επίσης Υπουργούς από χώρες της Μέσης Ανατολής, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Σε αυτή τη συνάντηση, όπως είπε, θα υπάρξει δυνατότητα να συζητηθούν τα θέματα ενέργειας και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο.

«Ωστόσο υπάρχουν και προφανείς πολιτικές προεκτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να είναι πολύ ενδιαφέρουσες αν οι Υπουργοί από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία, μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κοινούς στόχους που θα έχουν ένα αντίκτυπο πέραν από τον τομέα της ενέργειας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία στην οποία προσβλέπουν ιδιαίτερα.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές που δημιουργεί η ανακάλυψη φυσικού αερίου τόσο για την Κύπρο όσο και την Ευρώπη, ο κ. Γκέμπελς ανέφερε ότι το φυσικό αέριο αναμένεται να έχει αυξημένη σημασία στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου.

Σημείωσε ότι υπάρχει πολύ μέλλον για το φυσικό αέριο, ωστόσο όπως είπε το βασικό πρόβλημα είναι η διασύνδεση μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και από την Ελλάδα στην Ευρώπη για τη διοχέτευσή του. Πρόσθεσε ότι και η διασύνδεση με το Ισραήλ δημιουργεί ιδιαίτερες προοπτικές, ιδιαίτερα σε σχέση και με το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Αναφερόμενος στην πρόθεση της Κύπρου να αναπτύξει υποδομές για υγροποιημένο φυσικό αέριο στις οποίες αναφέρθηκε ο Κύπριος Υπουργός, ο κ. Γκέμπελς εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και είναι ιδιαίτερα δαπανηρό, ωστόσο είναι εύκολο να μεταφερθεί και να χρησιμοποιηθεί σε όλη την ΕΕ.

Τέλος ο Ευρωβουλευτής εξέφρασε την ευχή η Κύπρος να επωφεληθεί από την ενέργεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Keywords
Τυχαία Θέματα