Μειωμένος κατά 10% ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης

16:25 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Προϋπολογισμός για το 2014 του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ανέρχεται στα 270,39 εκ. σε σύγκριση με 299,49 εκ. το 2013, δηλαδή τα προϋπολογιζόμενα ποσά δαπανών παρουσιάζουν μείωση 29,1 εκ. ή 10% περίπου.

Από το σύνολο των 270,39 εκ. που προϋπολογίζονταν για το 2014, ποσό ύψους 223,24 εκ. ή ποσοστό 83%, αφορά

στις δαπάνες μισθοδοσίας και επιδομάτων του προσωπικού. Σε σύγκριση με το ποσό που αφορά στη μισθοδοσία και επιδόματα προσωπικού για το 2013 το οποίο ανέρχεται στα 247,58 εκ. παρουσιάζεται μείωση για το 2014 της τάξης των 24,34 εκ. ή 10% περίπου.

Το υπόλοιπο ποσό δαπανών ύψους 47,15 εκ. αφορά στις υπόλοιπες τακτικές και αναπτυξιακές δαπάνες.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δυστυχώς όπως και άλλοι προϋπολογισμοί, είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος παρουσιάζει μειώσεις στις δαπάνες και είπε πως πρέπει να βεβαιωθούμε ότι παρά τα κοινωνικά και άλλα προβλήματα θα πρέπει να λειτουργούμε σε ένα θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα διατηρεί την έννομο τάξη.

Φυσικά, συνέχισε, και δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τα δύσκολα δημοσιονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν στην προώθηση αναπτυξιακών έργων που στόχευαν στη βελτίωση της υποδομής της δικαιοσύνης και αστυνόμευσης.

“Οφείλουμε να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι έστω και μέσα σε αυτά τα στενά δημοσιονομικά πλαίσια αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από τον Υπουργό έτσι ώστε κάποια έργα – όπως είναι το κτίριο των Κεντρικών Φυλακών – να προχωρήσουν με συνεργασία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, σημείωσε.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών είπε ότι “σε γενικές γραμμές είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από την ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός που παρουσίασε ένα φιλόδοξο, μεγαλόπνοο πρόγραμμα εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων Νίκου Αναστασιάδη”.

Κι αυτό, συνέχισε, παρά την οικονομική κρίση, τις σημαντικές μειώσεις και περικοπές στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου Υπουργείου ο Υπουργός κατάφερε και κατορθώνει μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και μεθόδους όχι μόνο να μην επηρεάσει αρνητικά αυτή η μείωση το Υπουργείο του αλλά αντίθετα να προχωρήσει με τρόπο που να αναβαθμίζει την απονομή της Δικαιοσύνης, τα θέματα Κεντρικών Φυλακών, Ηλεκτρονικού Αρχείου, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής”.

“Μπορώ να πω ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών αλλά και ως ΔΗΣΥ ικανοποιηθήκαμε πλήρως από τις κυβερνητικές εξηγήσεις από στόματος Ιωνά Νικολάου”, συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός υπό τη νέα διοίκηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ως είθισται οι εξαγγελίες είναι πάρα πολλές.

“Έχουμε συνηθίσει να λέμε και είναι σωστό ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν κρίνονται από τις δεσμεύσεις τους αλλά από την υλοποίηση ή μη των δεσμεύσεων τους. Εμείς θα δώσουμε την αναγκαία πίστωση χρόνου για τα μεγαλεπήβολα έργα αλλά δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε πολιτικές πρακτικές και αποφάσεις που είναι άμεσες που δυστυχώς δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε.

Σημείωσε ότι έχει μειωθεί πολύ σημαντικά τα επιδόματα που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την Αστυνομία, Πυροσβεστική και άλλα Τμήματα και Υπηρεσίες.

Πρόσθεσε ότι οι μειώσεις στα επιδόματα είναι τέτοιου βαθμού που αλλοιώνεται σημαντικά το όχι και πολύ υψηλό επίπεδο κάποιων ανθρώπων που είναι χαμηλά αμειβόμενοι.

Ανέφερε ότι έχουν γίνει περικοπές σε κονδύλια που δεν είναι μεγάλα σε ύψος αλλά η αξία τους είναι σημαντική. “Έχει μειωθεί πολύ σημαντικά η παροχή οικονομικής βοήθειας προς τις γυναικείες οργανώσεις όπως και σε οργανώσεις νεολαίας, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, ενώ θα επηρεαστεί σημαντικά η λειτουργία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου με μείωση της τάξης των 138 χιλ. ετησίως”, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα Αστυνομίας, ο κ. Δαμιανού είπε ότι τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι έχουν υπάρξει 642 αφυπηρετήσεις ενώ θα υπάρξει περαιτέρω μείωση άλλων 42 θέσεων, γεγονός που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του Αστυνομικού Σώματος.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι “διάγουμε μια περίοδο κρίσης με αυξημένα κοινωνικά προβλήματα και πιστεύουμε πως πρέπει να γίνουν τεράστιες προσπάθειες – ώστε οι μειώσεις στον προϋπολογισμό του Υπουργείου αυτού που έχει να κάμει με θέματα δημόσιας τάξης, αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων – να αναπληρωθεί η αποτελεσματικότητα του Υπουργείου που προκύπτει από τη μείωση των κονδυλιών”.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν τομείς με αυξημένα προβλήματα και “αναμένουμε να δούμε από το Υπουργείο με ποιες μεθόδους και προσεγγίσεις θα μπορέσει να τα αντιμετωπίσει”.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως τύχει ιδιαίτερου χειρισμού η μείωση των επιδομάτων ώστε να μην αποτελέσουν απειλή για τα σώματα ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα