ΕΠΟΠΑΗ: Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι πανάκεια για φτηνό ηλεκτρισμό

15:19 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ δεν είναι η πανάκεια για φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΠΟΠΑΗ, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητους όσους ενώ γνωρίζουν την πραγματικότητα, κάνουν δηλώσεις που απαξιώνουν, όπως αναφέρει, την ΑΗΚ και το προσωπικό της με την επίκληση του ψηλού κόστους.

Στην

ανακοίνωση η ΕΠΟΠΑΗ επικρίνει όσους δημαγωγούν, όπως αναφέρει, εις βάρος του ευρισκομένου σε απόγνωση πολίτη και χαρακτηρίζει «προκλητικούς» όσους κατείχαν ή κατέχουν αξιώματα και είχαν ή έχουν την ευθύνη να δώσουν λύσεις και να χαράξουν πολιτική.

“Η Κύπρος είναι από τις μοναδικές χώρες που δεν είχε, ούτε έχει εθνική ενεργειακή πολιτική (πράγμα που κατ’ επανάληψη το έψεξε η Οργάνωση μας στο παρελθόν). Έτσι οι εκάστοτε υπεύθυνοι αξιωματούχοι του τομέα, ενώ πλείστοι εξ αυτών ξεκινούσαν με φιλοδοξίες για την εξυπηρέτηση του τόπου, στο τέλος υπέκυπταν στις πιέσεις και πελαγοδρομούσαν ανάμεσα στα αλληλοσυγκρουόμενα ιδιωτικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις”, αναφέρει.

Επίσης η ΕΠΟΠΑΗ σημειώνει ότι αντί το κράτος να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα και να αναλάβει την απάμβλυνση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τον ηλεκτρισμό, μέχρι που να έχουμε το δικό μας καύσιμο, “αυτοί αφήνονται να πιστεύουν σε προσδοκίες επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος με ενδιάμεσες πολυδάπανες λύσεις που δεν αποδίδουν ή με καλώδιο σύνδεσης με το Ισραήλ που και πάλι αυτές εμπλέκονται στη διαμάχη συμφερόντων”.

Για την υποθαλάσσια διασύνδεση με το Ισραήλ, η ΕΠΟΠΑΗ διερωτάται αν τελικά η Κύπρος “θα υποθηκεύσει και την οικονομία της στο Ισραήλ, αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι αυτό δεν φαίνεται διατεθειμένο να μας προμηθεύσει με Φυσικό Αέριο, παρά μόνο τις νύκτες που στην ουσία δεν μας είναι χρήσιμο”.

Η οργάνωση αναφέρει επιπρόσθετα ότι αν η επιδιωκόμενη λύση είναι η εισαγωγή Φυσικού Αερίου “αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί από την πλέον κοντινή μας χώρα, λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς, και μάλιστα, ει δυνατόν, με διακρατική συμφωνία που να διασφαλίζεται καλή τιμή”.

Επιπλέον η ΕΠΟΠΑΗ θεωρεί ότι ο μόνος τρόπος γρήγορου και άμεσου οφέλους προς τους πολίτες και της οικονομίας του τόπου, με φθηνότερο ηλεκτρισμό, είναι η επίσπευση της διαδικασίας άφιξης του Φυσικού Αερίου για τις ανάγκες της ηλεκτροπαραγωγής και οι υπόλοιπες εργασίες, όπως της δημιουργίας του τερματικού να γίνουν παράλληλα και στο χρόνο που απαιτείται.

“Θα είναι τραγικό, αν ως κράτος αποξενωθούμε και από την ΑΗΚ που είναι ο μόνος φορέας που μέσω της το κράτος θα επιβάλει φθηνό ηλεκτρισμό. Διαφορετικά και πάλι θα είμαστε έρμαιο των συμφερόντων και της ανύπαρκτης ανταγωνιστικής αγοράς, ενώ οι αρμόδιοι φορείς περί πολλών άλλων θα εξακολουθήσουν να τυρβάζουν”, καταλήγει η ΕΠΟΠΑΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα