Σημαντικότερη πρόκληση ο διάλογος για το εκπαιδευτικό σύστημα, είπε ο Υπ. Παιδείας

16:25 1/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η σημαντικότερη πρόκληση για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού είναι ο διεξαγόμενος δομημένος διάλογος με στόχο μια συνολική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου, ώστε στο τέλος της ημέρας όλες οι διαθέσιμες δαπάνες να έχουν και το ανάλογο αντίκρισμα στα μαθησιακά αποτελέσματα, είπε ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Κυριάκος Κενεβέζος.

Παρά

τις προσπάθειες για οικονομική εξυγίανση, σημείωσε, «η πολιτεία έχει θέσει στις προτεραιότητές της την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης».

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση του κυβερνητικού έργου των πρώτων οκτώ μηνών διακυβέρνησης, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι έχοντας ως βασική αρχή τη θέση ότι η ποιοτική εκπαίδευση μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ποιοτικούς εκπαιδευτικούς, και ότι η πρόσληψη προσωπικού αποτελεί τη σημαντικότερη λειτουργία ενός οργανισμού, «θέσαμε ως μία από τις προτεραιότητές μας τον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση».

Σημείωσε ότι η πρόταση την οποία το Υπουργείο κατέθεσε στην κοινή συνεδρία των Συμβουλίων Δημοτικής και Μέσης και Ανωτέρας και Ανωτάτης Εκπαίδευσης, διασφαλίζει το αίσθημα της αξιοκρατίας και του αδιάβλητου των διαδικασιών, στοιχεία σημαντικά για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου συστήματος.

«Ακόμα και μετά την κατάθεση της πρότασης, το βήμα είναι ανοικτό για διάλογο και αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις όποιες εισηγήσεις για βελτιώσεις ή αλλαγές. Να είστε βέβαιοι ότι εκεί και όπου υποβληθούν τεκμηριωμένες εισηγήσεις, αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στο τελικό κείμενο που θα διαμορφώσουμε, νοουμένου ότι δε θα ακυρώνουν τη φιλοσοφία της πρότασης. Στόχος μας είναι με το νέο σύστημα να προσλαμβάνονται οι ικανότεροι υποψήφιοι, για να εξασφαλίσουμε τα εχέγγυα παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης στους μαθητές μας», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία οποιωνδήποτε καινοτομιών και μεταρρυθμίσεων δεν είναι άλλη από τη συστηματική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Αναφορικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού έργου, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι γενική παραδοχή πως το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών λειτουργών χρειάζεται ριζική αλλαγή.

«Όλοι συμφωνούμε πως χρειαζόμαστε ένα καινούριο σύστημα, το οποίο να βασίζεται στις σύγχρονες ανάγκες και, πέραν της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών λειτουργών, να καλύπτει και την αξιολόγηση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι ευελπιστούν ότι σύντομα θα είναι έτοιμοι να καταθέσουν την πρότασή τους, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Στήριξη και ενίσχυση κάθε εκπαιδευόμενου με αναγνώριση της διαφορετικότητας και ανάπτυξη της ενεργού πολιτότητας

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί με τη Σύσταση Επιτροπής Αξιολόγησης Νέων ή και Προηγμένων Τεχνολογιών, σκοπός της οποίας είναι η δημιουργία και ο καταρτισμός μητρώου που θα περιλαμβάνει προτάσεις Οικονομικών Φορέων/ Φυσικών Προσώπων που αφορούν στις Νέες/Προηγμένες Τεχνολογίες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία στη μαθησιακή διαδικασία, με τη συνέχιση της προαγωγής της σχολικής επιτυχίας και του αλφαβητισμού και με τη διαφοροποίηση της μαθησιακής διαδικασίας.

Ενίσχυση και αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι ο τομέας της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση.

Μέχρι τώρα, συνέχισε, οι προσπάθειες για αξιοποίηση του τομέα αυτού στο πλαίσιο της στρατηγικής για προώθηση της Κύπρου ως κέντρου παροχής υπηρεσιών περιορίζονταν ως επί το πλείστον στην ιδιωτική ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση.

Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, ανάλογη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

Οι ενέργειες που έγιναν, είπε ο κ. Κενεβέζος, αφορούν την αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων σε νεοεισερχόμενους προπτυχιακούς φοιτητές.

Όπως ανέφερε, τα δημόσια πανεπιστήμια ανταποκρινόμενα στην έκκληση να διερευνήσουν τη δυνατότητα αύξησης του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων σε νεοεισερχόμενους προπτυχιακούς φοιτητές, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, πρόσφεραν συνολικά τόσο σε νεοεισερχόμενους προπτυχιακούς φοιτητές όσο και για μετεγγραφές Κυπρίων φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, 348 επιπρόσθετες θέσεις.

«Ταυτόχρονα, έπειτα από προσωπική επαφή μου με τον Υπουργό Παιδείας της Ελλάδας, το ποσοστό των προσφερόμενων θέσεων στην κατηγορία αλλογενών-αλλοδαπών που κατανεμήθηκε σε Κύπριους φοιτητές στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας, την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, αυξήθηκε από 8% που ήταν τις προηγούμενες χρονιές σε 10%», συμπλήρωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι μετά από διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών πανεπιστημίων συμφωνήθηκε η μείωση των διδάκτρων κατά 10%, στις τιμές που ισχύουν από το 2008.

Όσον αφορά την αναβάθμιση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι η εξ Υπουργών Επιτροπή έχει προχωρήσει στον ορισμό τεχνικής επιτροπής για την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής όσον αφορά στην προσέλκυση φοιτητών από τρίτες χώρες.

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ωφελήματα, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι σκοπό έχουν τη στήριξη φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

«Η συγκεκριμένη πολιτική, καθώς και ο τομέας ευθύνης θα ανατεθούν στο ΥΠΠ, αφού αναθεωρηθούν στη βάση στοχοθετημένων κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που σκοπό θα έχουν τη στήριξη των φοιτητών που έχουν οικονομική ανάγκη», σημείωσε.

Ανέφερε ότι τα δύο πακέτα που απευθύνονται σε φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (η φοιτητική χορηγία και το ειδικό φοιτητικό πακέτο) θα ενοποιηθούν σε ένα σχέδιο επιχορήγησης των φοιτητών, ότι η εκπόνηση πολιτικής αναφορικά με το νέο σχέδιο επιχορήγησης φοιτητών παραμένει στο ΥΠΠ, η διοικητική διαχείριση του προγράμματος επιχορήγησης φοιτητών θα γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών, ότι μέχρι το ΥΠΠ να είναι σε θέση να αναλάβει πλήρως τη διοικητική διαχείριση, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου θα διακόψει την παροχή κρατικών επιχορηγήσεων, ότι το πρόγραμμα υποτροφιών θα διατηρηθεί και θα υλοποιείται από το ΥΠΠ με βάση την πολιτική απονομής υποτροφιών.

Είπε, επίσης, ότι η αυστηρή πολιτική εξορθολογισμού θα συνεχιστεί με στόχο την πλήρη κάλυψη και οικονομική στήριξη των φοιτητών που προέρχονται από τα φτωχότερα νοικοκυριά, ότι η αξιολόγηση με βάση περιουσιακά στοιχεία θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω και ότι για τις οικογένειες δικαιούχων θα καταρτιστούν εισοδηματικές κατηγορίες και θα γίνουν με βάση τη συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος πρόνοιας.

«Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, οι χορηγίες προς τους φοιτητές δεν θα διαιρούνται σε τρεις διαφορετικές διοικητικές Αρχές και θα αποφεύγονται τυχόν επικαλύψεις. Επιπλέον, μέσω μιας κοινής πολιτικής οι ανισότητες που υπάρχουν σήμερα αναμένεται να εξαλειφθούν», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στην κατάργηση του Ιδρύματος Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων, στη σίτιση μαθητών, στην εμπλοκή του Υπουργείου στην εκπόνηση της στρατηγικής σχετικά με την εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα των υδρογονανθράκων και στην λειτουργία Παραρτήματος της Εσπερινής Τεχνικής Σχολής στις Κεντρικές Φυλακές.

Αναφορικά με τη σίτιση μαθητών, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των μαθητών διατηρήθηκε στα περσινά επίπεδα.

«Με τη μεταφορά κονδυλίων, όμως, από κρατικούς πόρους τα οποία μέχρι πέρσι χρησιμοποιούνταν σε κάποια σχολεία χωρίς στόχευση και με διάφορες δωρεές καταφέραμε να καλύψουμε όλα τα σχολεία με πρόγευμα. Συγκεκριμένα, πέρσι σιτίζονταν περίπου 10.500 μαθητές και φέτος καταφέραμε να λαμβάνουν σίτιση 12.038 μαθητές, δηλαδή περίπου το 11% του μαθητικού πληθυσμού, όλοι δηλαδή οι μαθητές που έχουν ανάγκη σίτισης», υπογράμμισε.

Όσον αφορά την εκπαίδευση στον τομέα των υδρογονανθράκων, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι το ΥΠΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, ο Υπουργείο Ενέργειας καθώς και με τη βοήθεια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και του Κέντρου Παραγωγικότητας Κύπρου, ανέλαβε τη διαμόρφωση στρατηγικής για εκπαίδευση και κατάρτιση στον τομέα των υδρογονανθράκων.

«Στόχος είναι να καλυφθούν οι άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες της κυπριακής οικονομίας στον τομέα αυτό. Βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη στρατηγική επιδίωξη είναι η μεγιστοποίηση της απορρόφησης Κυπρίων στις νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν. Μακροπρόθεσμη επιδίωξη είναι η ανάπτυξη και εξαγωγή τεχνογνωσίας στα επαγγέλματα του τομέα των υδρογονανθράκων. Προσχέδιο της πρότασης για τη διαμόρφωση της στρατηγικής αυτής ήδη έχει ετοιμαστεί και είναι υπό μελέτη ως προς την τελική της μορφή», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε, παράλληλα, ότι κατά την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου έγινε εισήγηση όπως εξευρεθούν μέτρα και ρυθμίσεις για την κάλυψη του απαιτούμενου από την Τρόικα ποσού των €13 εκ., με την εισαγωγή διαρθρωτικών αλλαγών, που δεν θα επηρέαζαν την ποιότητα στην παρεχόμενη εκπαίδευση και δε θα οδηγούσαν εργαζόμενους στην ανεργία.

Ο κ. Κενεβέζος ανέφερε ότι στον τομέα του Πολιτισμού «επιδιώκουμε από τη μια να διατηρήσουμε και να ανανεώσουμε δημιουργικά την παράδοσή μας καθώς και να αναδείξουμε τους πνευματικούς μας δημιουργούς και από την άλλη με τη διάχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής, να προσδώσουμε νόημα και ποιότητα στη ζωή των Κύπριων πολιτών».

«Το θέμα της παροχής τιμητικού επιδόματος σε ανθρώπους της Τέχνης και του Πνεύματος, της τάξης των 800 χιλ. ευρώ, έχει ανατεθεί σε εξ Υπουργών Επιτροπή για καλύτερο έλεγχο και λήψη αποφάσεων με βάση πνευματικά και οικονομικά κριτήρια, στο πλαίσιο πάντα των κοινωνικών παροχών», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη Νεολαία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι στοχεύουν πρώτιστα στην ενδυνάμωση των νέων και των οργανώσεών τους και τόνισε ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει να βρει τους αναγκαίους πόρους για στήριξη της νέας γενιάς.

Αναφορικά με τον αθλητισμό, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι το Υπουργείο ενθαρρύνει το σχέδιο δράσης για ενίσχυση της σωματικής κατάστασης των μελλοντικών πολιτών τόσο στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αθλητισμού όσο και της υγιούς διαβίωσης.

Τέλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προχωρούν στην υλοποίηση των κριτηρίων που έχουν καθοριστεί και σχετίζονται με τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς αγώνες, ότι προωθούν τη δημιουργία αθλητικής υποδομής και ότι αναβαθμίζουν το Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.

Keywords
ειπε, υπουργείο παιδείας, κυπρος, ελλαδα, προυπολογισμος, σχολεια, μνημονιο, τροικα, συμμετοχή, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, μετεγγραφές φοιτητών, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, αποτελεσματα, ιδρυμα κρατικων υποτροφιων, οικονομικη κριση, υπουργειο εργασιας, χωρες, βημα, εργαλεια, θεμα, κυπρου, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, υπουργείο παιδείας, υπουργειο οικονομικων, αγωνες, αυξηση, ανεργια, βοηθεια, γινεται, δυνατοτητα, δοθει, εγινε, ευρω, εκπαιδευση, επαγγελματα, επιτυχια, ζωη, ζωης, θεσεις εργασιας, ιδρυμα, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, ληψη, λογο, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, νεολαια, νοημα, παντα, οκτω, παρουσιαση, ποιοτητα, πολιτεια, ρυθμισεις, συγκεκριμενα, συντομα, συμμετοχή, σιτιση, σχεδιο, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, εφαρμογη, εμφαση, φυλακες, ιδιαιτερο, υπουργειο, μελετη, θεσεις
Τυχαία Θέματα