Με κατάθεση δύο άλλων μαρτύρων συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

17:42 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με τον Χριστόδουλο Πυθαρίδη και τον Ανδρέα Γεννάρη που κατέθεσαν ως ο 19ος  και ο 20ος μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδρίασε στη Λάρνακα, συνεχίστηκε σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Πρώτος κατέθεσε ο Χριστόδουλος Πυθαρίδης Αρχικελευστής στη ναυτική βάση ο οποίος υπηρετούσε κατά το 2011 στη μονάδα υποβρυχίων καταστροφών και ο οποίος στη κατάθεση

του στην Αστυνομία στις 11.7.2011 είχε αναφέρει ότι στις 5/7/2011 ο αρχικελευστής Κλεάνθης Κλεάνθους που ήταν αξιωματικός υπηρεσίας, τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι ο σκοπός του φυλακίου που βρισκόταν πάνω από τα εμπορευματοκιβώτια διαπίστωσε ότι σε ένα από αυτά υπήρχε φούσκωμα. Ο Κλεάνθους του ζήτησε να πάει μαζί του για να δει ορισμένα νούμερα πάνω στα εμπορευματοκιβώτια και όταν πήγαμε είδαμε ότι ένα μετακινήθηκε και οι πόρτες του ήταν ανοιγμένες λόγω της μεγάλης εσωτερικής πίεσης.

Ακολούθησε η κατάθεση του 18ου μάρτυρα κατηγορίας, δηλαδή του Λοχαγού πεζικού Ανδρέα Γεννάρη ο οποίος υπηρετεί στο Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Αμυνας. Ο κ. Γεννάρης ανέγνωσε στο δικαστήριο τις καταθέσεις που έδωσε στην Αστυνομία και στην πρώτη του κατάθεση ημερομηνίας 17/7/2011 ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τον Απρίλη ή τον Μάιο του 2010 του ζήτησε ο προϊστάμενος του να ετοιμάσει σχέδιο καταστροφής του φορτίου του πλοίου Monchegorsk και να το προωθήσει στον Συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη. Ακολούθησε συμμετοχή του σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο στις 6/9/2010.

Πρόσθεσε ότι στις 5/7/2011 συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του Υπουργού Αμυνας όπου ο Συνταγματάρχης Γεωργιάδης «ωρύετο μπροστά στον Υπουργό για να ληφθεί τελική απόφαση για οριστική λύση του προβλήματος» ενώ ο ΥΠΑΜ του ζήτησε να «χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του». Στις 12/7/2011 ο κ. Γεννάρης δέχθηκε διαταγή από τον προϊστάμενο του να καταγράψει από μνήμης ότι θυμόταν για τη σύσκεψη αυτή  και όπως είπε γύρω στις 10 το βράδυ κατάφερε να γράψει 16 παραγράφους.

Στη δεύτερη κατάθεσή του ημερομηνίας 18/7/2011 ο κ. Γεννάρης είπε ότι μέχρι το Μάιο του 2010 το γραφείο του δεν είχε καμιά ανάμειξη στο θέμα του φορτίου, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών της Αστυνομίας είχε πει πως λόγω της μεγάλης ποσότητας της πυρίτιδας θα έπρεπε να υπάρχει απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για καταστροφή της και ότι απαιτείτο η συναίνεση του ΥΠΕΞ σ’ αυτή την ενέργεια αφού χειριζόταν θέματα του ΟΑΣΕ.

Στην ανακριτική κατάθεσή που έδωσε στην Αστυνομία στις 9/11/2011 ο μάρτυρας ανέφερε πως στη σύσκεψη στο ΥΠΑΜ της 5/7/2011 δεν δόθηκε ξεκάθαρη οδηγία από το Υπουργό Αμυνας στον αρχηγό του ΓΕΕΦ για απομάκρυνση του φουσκωμένου εμπορευματοκιβωτίου αλλά για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Πρόσθεσε ότι ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ανέφερε πως έπρεπε έστω και τηλεφωνικά να ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού έλειπε στο εξωτερικό, για άμεση λήψη απόφασης για καταστροφή του φορτίου. Μάλιστα όπω

Keywords
Τυχαία Θέματα