Με κατάρρευση κινδυνεύουν επιπλοποιοί και ξυλουργοί

14:33 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία του κλάδου επιπλοποιών και ξυλουργών συζήτησε σήμερα με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου Βιομηχάνων Επίπλου και Ξυλουργικών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, με το Σύνδεσμο να αναφέρει ότι οι πλείστες των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού  πρόκειται για πάρα πολλά τα οποία έχουν προκληθεί κατά κύριο λόγο από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης  η οποία έχει κτυπήσει γενικότερα την ανάπτυξη στην

Κύπρο.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος ένεκα της στάσης των τραπεζών, προβλήματα τα οποία, όπως σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τέθηκαν και από άλλους κλάδους.

«Αντί να βοηθούνται οι διάφοροι κλάδοι αυτή τη δύσκολη περίοδο από τις τράπεζες, πιέζονται περισσότερο με αποτέλεσμα να μεγεθύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» δήλωσε.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακολούθως πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν και άλλα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και πρόσθεσε πως ο ίδιος ζήτησε από την αντιπροσωπεία όπως θέσει με συγκεκριμένο τρόπο αυτά τα προβλήματα έτσι ώστε το ΑΚΕΛ να μπορέσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για επίλυση τους δεδομένης της θέσης του κόμματος ότι ο συγκεκριμένος κλάδος πρέπει να στηριχτεί γιατί η οικονομία του τόπου τον έχει ανάγκη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Συλικιώτης δήλωσε ότι οι πλείστες των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης λόγω της μεγάλης πτώσης του κύκλου εργασιών αλλά και των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις έναντι των τραπεζών σε σχέση με επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν την εμφάνιση της κρίσης.

Ο κ. Συλικιώτης απηύθυνε «αγωνιώδη» έκκληση και παράκληση προς τα ΜΜΕ, την Κυβέρνηση και τα κόμματα να κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν στη βελτίωση του κλίματος στην αγορά, το οποίο, όπως είπε, επηρεάζει δυσανάλογα τη ζήτηση στα προϊόντα του κλάδου, τα οποία δεν θεωρούνται ως αγαθά πρώτης ανάγκης.

Σε ερώτηση κατά πόσο η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του κλάδου ενδεχομένως να οφείλεται στις ψηλές τιμές, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως οι τιμές των κυπριακών επίπλων ή ξυλουργικών σήμερα είναι τιμές του 1985 – 1990, εξηγώντας επ’ αυτού ότι οι επενδύσεις στις οποίες προέβησαν οι επιχειρήσεις του κλάδου οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγικότητας.

«Ουδέποτε η τιμή ήταν το πρόβλημα» συμπλήρωσε, υποδεικνύοντας πως σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε σύγκριση θα πρέπει να αφορά ομοειδή προϊόντα και προϊόντα της ίδιας ποιότητας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι για αλλαγή της στάσης των τραπεζών έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δεδομένο πλέον την κρατική στήριξη των τραπεζών αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως ο λόγος για τον οποίο ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τις επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες και κατά πόσο αυτές είναι έξω από τα λογικά πλαίσια, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα