ΡΑΕΚ: Τον Ιούλιο αρχίζει ο Εικονικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

13:52 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εντός Ιουλίου αρχίζει η εφαρμογή του Εικονικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σχέδιο της ΡΑΕΚ που προνοεί τη σύνδεση υφιστάμενων ιδιωτικών μονάδων με το δίκτυο της ΑΗΚ και τη χρησιμοποίησή τους σε περιπτώσεις βλάβης.

«Μέσα από την κρίση προωθούνται και καινοτόμες ιδέες», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ,

εξηγώντας ότι ο Εικονικός Σταθμός ήταν μέσα στον προγραμματισμό που έγινε από πέρσι για κάλυψη της επάρκειας παραγωγής.

Κληθείς να εξηγήσει τι ακριβώς προνοεί ο σχεδιασμός για τον Εικονικό Σταθμό, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι αυτός «δεν θα είναι συγκεντρωμένος σε ένα σημείο, θα αποτελείται από διάφορες εφεδρικές μονάδες των ιδιωτών που τις κατέχουν, οι οποίες θα συνδεθούν με το δίκτυο της ΑΗΚ, θα μπορούν να συγχρονίζονται και θα ελέγχονται όλες μαζί από κεντρικό σημείο από το Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς».

Στόχος, είπε, είναι «να πετύχουμε  περάν των 50mw», προσθέτοντας ότι «υπάρχει εκτίμηση και μέχρι τα 100mw, η οποία είναι αρκετά αισιόδοξη».

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει ότι αξιοποιούμε επενδύσεις που έγιναν ήδη, από ευέλικτες μονάδες, χωρίς να χρειαστεί να γίνει μια πιο μεγάλη επένδυση σε ένα συγκεκριμένο σημείο που να παρέχει αυτή την ισχύ».

Συνέχισε λέγοντας ότι οι μονάδες αυτές «θα χρησιμοποιούνται ως εφεδρικές», διευκρινίζοντας ότι αν παρουσιαστεί κάποια βλάβη στο σύστημα και χαθεί μια από τις μονάδες βάσης, τότε θα μπορεί ο Διαχειριστής να τις ξεκινά αμέσως και να προσφέρουν στο σύστημα παραγωγή ηλεκτρισμού».

Πρόσθεσε ότι οι ιδιοκτήτες των μονάδων θα ανταμείβονται με μία σταθερή ετήσια αποζημίωση και επιπλέον με το μεταβλητό κόστος των καύσιμων, που θα χρησιμοποιούνται.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σιαμμάς είπε ότι οι πρώτες μονάδες θα λειτουργήσουν εντός Ιουλίου. Ωστόσο, δεν μπορούσε να πει με σιγουριά τα μεγαβάτ, που θα είναι διαθέσιμα αρχικά.

Ερωτηθείς πόσες τέτοιες ευέλικτες μονάδες θα χρησιμοποιηθούν συνολικά για τον Εικονικό Σταθμό, ανέφερε ότι επειδή πρόκειται κυρίως για μικρές μονάδες της τάξης του μισού μεγαβάτ, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν περίπου εκατό μονάδες.

Υπάρχουν εταιρείες, πρόσθεσε, όπως ο Όμιλος Σιακόλα και η Τράπεζα Κύπρου που ανταποκρίθηκαν από την αρχή πολύ θετικά.

Ανέφερε επίσης ότι έχει εκδοθεί η προδιαγραφή των μονάδων, η σύμβαση που θα υπογράφεται με το Διαχειριστή της Διανομής, καθώς και ότι τα πιο πάνω έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή.

Ο Εικονικός Σταθμός «προχωρά για υλοποίηση», είπε.

Με σημερινή ανακοίνωσή του ο Ομιλος Σιακόλα αναφέρει ότι συμμετέχει σε επτά τοποθεσίες, με σύνολο έντεκα γεννήτριες, δυναμικότητας περίπου 8 μεγαβάτ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί με τον τρόπο αυτό συμβάλλει πρακτικά στην προσπάθεια που καταβάλλει η Κύπρος, για να αντιμετωπίσει το θέμα της πιθανής ανεπάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα