Με Αβραμόπουλο και Τσίπρα συναντήθηκε η Ματβιένκο

18:49 17/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις επαφές της στην Ελλάδα συνέχισε σήμερα η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Η κ. Ματβιένκο συναντήθηκε με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και θέματα άμυνας, ασφάλειας και σταθερότητας που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολής Μεσογείου και άπτονται και της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών. Ο κ. Αβραμόπουλος

δήλωσε ότι η επίσκεψη της κ. Ματβιένκο «ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών και φέρνει πιο κοντά τους δύο λαούς. Όσον αφορά στο ζήτημα της Συρίας, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο δια της πολιτικής οδού και έκανε ειδική μνεία στην πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψαν οι Υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη για το ζήτημα.

Η κ. Ματβιένκο, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η Ρωσία υπολογίζει στη στήριξη και στη συνεργασία της Ελλάδας στο στρατιωτικό και τεχνολογικό τομέα. Οι κ. Ματβιένκο και Αβραμόπουλος συζήτησαν και την επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα το Δεκέμβριο.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συζήτησαν την προοπτική περαιτέρω ολόπλευρης ανάπτυξης των διμερών ελληνο-ρωσικών σχέσεων. Ο κ. Τσίπρας φέρεται να ενημέρωσε την κ. Ματβιένκο για τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, διευκρινίζοντας ότι διάκειται θετικά στις διακρατικές συνεργασίες που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη εκατέρωθεν.

Είπε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που κυβερνήσει, δεν πρόκειται να επιτρέψει να επηρεάσουν οι θέσεις που εκφράζουν ορισμένες φωνές εντός ΕΕ τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και ότι το ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ δεν σημαίνει δεν θα διαπραγματευθεί και ότι δεν θα ζητήσει άδεια των εταίρων για να συνεργαστεί με τρίτες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα