Αμετακίνητοι οι πρυτάνεις απορρίπτουν τη διαθεσιμότητα

Μάλιστα προειδοποιώντας το υπουργείο Παιδείας, για το ενδεχόμενο να καταφύγει σε σχέδιο-Β χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων, υποστηρίζουν πως μία τέτοια πράξη εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ακόμη ότι το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια λόγω εφεδρείας,

συνταξιοδότησης και α’ φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο, ενώ τονίζουν ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.

Η σύνοδος ζητά την κατάργηση της διαθεσιμότητας «ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να «υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Οι πρυτάνεις ζητούν ακόμη από το υπουργείο τον άμεσο διορισμό των 402 διδασκόντων που έχουν εκλεγεί και τονίζουν ότι αδυνατούν «να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το Υπουργείο Παιδείας».

Η σύνοδος αναφέρει τέλος στο ψήφισμά της ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων που κρίνουν ότι οι διαδικασίες διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων τους εγείρουν προβλήματα νομιμότητας και οδηγούν στην αδυναμία λειτουργίας τους θα διοργανώσουν εκδηλώσεις συμπαράστασης την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και την Δευτέρα του 23 του μήνα.

Το «plan b» του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι θα αξιολογήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα στοιχεία που δόθηκαν από τα ιδρύματα για το προσωπικό τους, ενώ τη συνέχεια θα προχωρήσει στο λεγόμενο «plan b», δηλαδή στην επιλογή του προσωπικού που σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πλεονάζει και μπορεί να τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Κ. Μητσοτάκης υπέγραψε τις αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα

Νωρίτερα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε τις υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση 1.929 πλεοναζουσών οργανικών και προσωποπαγών θέσεων, μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού.

Τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις συνέταξαν και απέστειλαν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα ακόλουθα αρμόδια Υπουργεία:
1. Υπουργείο Οικονομικών
2. Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
3. Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
4. Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
5. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
6. Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
7. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
8. Υπουργείο Τουρισμού
9. Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου

Η κατάργηση των εν λόγω θέσεων γίνεται σε εκτέλεση σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, της 23ης Ιουλίου, της 26ης Αυγούστου και της 13ης Σεπτεμβρίου 2013 και πραγματοποιείται μετά από τεκμηρίωση, που στηρίζεται σε εκθέσεις αξιολόγησης δομών και σχέδια στελέχωσης Υπουργείων και φορέων.

Σε εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης έχουν καταργηθεί, επίσης, θέσεις 2.114 εκπαιδευτικών, 2.234 σχολικών φυλάκων, 53 υπαλλήλων του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και 1.672 υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, με νομοθετική ρύθμιση (λόγω μεταφοράς αρμοδιοτήτων) που ψηφίστηκε τον Ιούλιο από τη Βουλή, στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 καταργούνται οι συνολικά 3.521 θέσεις της Δημοτικής Αστυνομίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν τις προαναφερθείσες θέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, με την εξαίρεση όσων πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 90 του νόμου 4172/2013.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας περιλαμβάνει 12.500 δημοσίους υπαλλήλους και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα