Αλιάγας για… σάλιωμα

Στη σειρά, που περιλαμβάνει 6 γραμματόσημα, απεικονίζονται:

ο γνωστός διεθνώς συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου,

ο ομογενής επιχειρηματίας, επικεφαλής της πολυεθνικής χημικής βιομηχανίας Dow Chemicals, Ανδρέας Λιβέρης,

ο επιτυχημένος παρουσιαστής, διάσημος στη Γαλλία, Νίκος Αλιάγας,

ο πρόεδρος καi Δ/νων Συμβουλος της κινηματογραφικής εταιρείας

Fox Entertainment, Τζιμ Γιαννόπουλος,

ο ομογενής γιατρός και γενετιστής, Άρης Πατρινός,

καθώς και το Ίδρυμα Νιάρχου.

Προφανώς το σκεπτικό των Ελληνικών Ταχυδρομείων για την έκδοση της συγκεκριμένης σειράς ,ήταν να τιμήσουν ξεχωριστούς Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό και οι οποίοι διαδίδουν την ελληνική ιδέα, τις αξίες και το πνεύμα της σ’ όλο τον κόσμο.

Έτσι, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τιμήθηκε για το τομέα Philanthropy,

ο Βαγγέλης Παπαθανασίου για το τομέα Arts & Letters,

ο Jim Giannopoulos για το τομέα Performing Arts & Cinema,

ο Άρης Πατρινός για το τομέα Science,

ο Νίκος Αλιάγας για το τομέα Media

και ο Ανδρέας Λιβέρης για το τομέα Business.

Εν τούτοις έντονες είναι οι αντιδράσεις φιλοτελικών κύκλων, οι οποίοι δικαιούνται να έχουν τα «κολλήματά» τους. Κατ΄αρχήν θεωρούν την έκδοση αυτής της σειράς σκανδαλώδη και η οποία μεθοδεύτηκε με συνοπτικές διαδικασίες μέσα στο καλοκαίρι.

Επιπλέον, καταθέτουν τις ενστάσεις τους υποστηρίζοντας ότι για πρώτη φορά παραβιάζεται ο κανονισμός των ΕΛΤΑ που ισχύει από το 1999 και ρητώς αναφέρει ότι άτομα εν ζωή δεν γίνεται να τιμηθούν με την έκδοση γραμματοσήμου πλην Προέδρων Δημοκρατίας.

Εξαίρεση αποτέλεσαν στο παρελθόν οι Ολυμπιονίκες, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση το τίμημα ήταν δυσάρεστο καθώς μετά την κυκλοφορία γραμματοσήμων για τον αρσιβαρίστα Σαμπάνη και τον άλτη Χονδροκούκη, οι δύο αθλητές πιάστηκαν ντοπαρισμένοι

Πέρα, όμως από το τυπικό του θέματος υπάρχει και ουσιαστικότερη παράμετρος που αφορά την απαράδεκτη παράλειψη της διοίκησης των ΕΛΤΑ να μην έχει εκδώσει ακόμα γραμματόσημο με τον εν ζωή Μίκη Θεοδωράκη αλλά και τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι.

Σε ό,τι δε αφορά την απεικόνιση του δημοφιλούς στη Γαλλία τηλεπαρουσιαστή Νίκου Αλιάγα , ο οποίος διαφημίζει με ειλικρίνεια τη χώρα μας στο εξωτερικό, αρκετά ήταν τα σκωπτικά έως αρνητικά σχόλια που του επιφύλαξε ο διεθνής Τύπος με πιο “ξινό” του Γαλλικού Paris Match το οποίο έγραψε “Nikos à lécher” , δηλαδή “Νίκος για σάλιωμα” και σε πιο ελεύθερη μετάφραση “για γλείψιμο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα