Κυπριακό και θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζήτησαν Ηλιάδης-Παναγωτόπουλος

17:48 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Η ανορθογραφία της κατοχής, η διαίρεση με στρατεύματα κατοχής της Κύπρου είναι μία παραφωνία η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει», ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, μετά τη συνάντηση του, με τον Έλληνα ομόλογο του Πάνο Παναγιωτόπουλο, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην Αθήνα, διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να έχει ευρωπαϊκές προοπτικές όσο εξακολουθεί,

να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των Υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου βρέθηκαν όλα τα θέματα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και θέματα συντονισμού των δύο Υπουργείων αλλά και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημερώθηκε από τον κ. Ηλιάδη για τις περαιτέρω επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο θέμα των υδρογονανθράκων και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών είπε ότι οι τύχες, η μοίρα του Ελληνισμού είναι ενιαία, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η «Ελλάδα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, με τη μεγαλύτερη ένταση και προσοχή ο κατ’ εξοχήν παράγων που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του Κυπριακού Ελληνισμού». Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα, δεν ξεχνάμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει – δυστυχώς – ένα πρόβλημα ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ο κ. Παναγιωτόπουλος έστειλε μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, την ΕΕ, τη διεθνή έννομο τάξη και τους φορείς της ότι αυτή η γραμμή της ντροπής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο κομμάτι, από το νότιο ελεύθερο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία γραμμή ντροπής που αφορά το σύνολο του σύγχρονου κόσμου και όλη την ΕΕ.

Ο κ. Ηλιάδης από την πλευρά του αναφερόμενος στο Κυπριακό, το οποίο επανέλαβε ότι είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, είπε ότι η Κύπρος έχει σταθερό και ανιδιοτελή συμπαραστάτη στον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του Κυπριακού λαού, για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ελλάδα. Ο Κύπριος ΥΠΑΜ είπε ότι η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας, «αποβλέπει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στην περιοχή και ως τέτοια προβάλλει η παρουσία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Ο κ. Ηλιάδης που βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη από χθες, σήμερα το πρωί, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, όπου αποδόθηκαν τιμές από στρατιωτικό άγημα, στη συνέχεια αφίχθη στο Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου έγινε επίσημη υποδοχή του. Μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κ. Ηλιάδη. ΄

Keywords
Τυχαία Θέματα