Η κρίση έχει επιφέρει μείωση στην κατανάλωση ρεύματος στην Κύπρο

17:42 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έχει παρατηρηθεί στην Κύπρο φέτος το χειμώνα σε σχέση με τον περσινό. Η μείωση αυτή αποδίδεται, κατά κύριο λόγο, στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Κύπρο.

Η μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος διαπιστώνεται εύκολα από τα ημερήσια στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς. Λαμβάνοντας υπόψη την κατανάλωση στις αρχές του φετινού Ιανουαρίου, ημέρες κατά

τις οποίες είχαν καταγραφεί οι χαμηλότερες θερμοκρασίες φέτος, και συγκρίνοντας την με την κατανάλωση κατά τις κρύες ημέρες του περσινού Ιανουαρίου, διαπιστώνεται ότι υπάρχει μείωση.

Για παράδειγμα, η φετινή μέγιστη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος έφθασε στα 779 Μεγαβάτ στις 9 Ιανουαρίου 2013, σε σύγκριση με 836 Μεγαβάτ στις 19 Ιανουαρίου 2012. Επίσης, από τα στοιχεία της Διαχειριστή διαφαίνεται ότι κατά τον φετινό Ιανουάριο η μέγιστη κατανάλωση δεν έχει ξεπεράσει ποτέ τα 800 Μεγαβάτ, σε αντίθεση με πέρσι που σε δώδεκα ημέρες μέσα στον Ιανουάριο η κατανάλωση ξεπέρασε τα 800 Μεγαβάτ.

Τη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης αποδίδοντας τη μείωση αυτή κυρίως στην οικονομική κρίση. «Σίγουρα η κρίση έχει επηρεάσει», είπε, σημειώνοντας, ωστόσο, πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ποσοστιαία μείωση της κατανάλωσης.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε επίσης ότι μείωση παρατηρήθηκε φέτος και στην κατανάλωση ρεύματος για θέρμανση από τους θερμοσυσσωρευτές της ΑΗΚ.

Οσον αφορά την κατάσταση στον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με βάση το πρόγραμμα που έχει καθοριστεί, σημειώνοντας πως μέχρι το καλοκαίρι του 2013 θα έχει επαναλειτουργήσει πλήρως ο σταθμός. Οι μονάδες 1, 2 και 3 έχουν δυνατότητα παραγωγής 130 Μεγαβάτ η κάθε μια. Οι τρεις αυτές μονάδες, πρόσθεσε, θα μετατραπούν για να καίνε και φυσικό αέριο. Οι μονάδες 4 και 5 έχουν δυνατότητα παραγωγής 220 Μεγαβάτ η καθεμιά. Συνεπώς, οι δύο αυτές μονάδες σήμερα παράγουν 330 Μεγαβάτ.

Ο κ. Γαβριηλίδης εξήγησε στη συνέχεια ότι η κάθε μια από τις μονάδες 4 και 5 αποτελείται από 3 μηχανές, δύο αεριοστρόβιλοι και μια μονάδα ατμού. Οι δύο αεριοστρόβιλοι παράγουν 75 Μεγαβάτ έκαστος και η μονάδα ατμού παράγει 70 Μεγαβάτ. Το πλεονέκτημα, όπως ανέλυσε ο κ. Γαβριηλίδης, των μονάδων 4 και 5 είναι πως ο ατμός παράγεται από τα καυσαέρια των άλλων δύο αεριοστροβίλων της μονάδας και για αυτό σημαίνει αυξημένη αποδοτικότητα.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Γαβριηλίδης απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, λειτουργεί η μονάδα 5 και κατά το ήμισυ η μονάδα 4 και μέχρι το καλοκαίρι θα λειτουργήσουν και οι πέντε μονάδες.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, η συνολική ικανότητα παραγωγής σήμερα, μαζί με τις μονάδες του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού της Μονής ξεπερνούν τα 1000 Μεγαβάτ, ενώ με την πλήρη λειτουργία του Βασιλικού η συνολική ικανότητα παραγωγής θα ξεπεράσει τα 1500 Μεγαβάτ.

Την πλήρη επαναλειτουργία του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού, ο οποίος την προσδιόρισε χρονικά πριν τον Ιούλιο. Ο κ. Στυλιανού είπε ότι «οι μονάδες 1, 2 και 3 είναι στο στάδιο της ανοικοδόμησης με στόχο πριν τον Ιούλιο να είναι σε εμπορική λειτουργία και αυτές, ώστε να βρίσκονται όλες οι μονάδες και οι πέντε σε εμπορική λειτουργία».

Keywords
Τυχαία Θέματα