Και με την Κύπρο τα έχει η Τουρκία για τις θεωρήσεις βίζας και τη συμφωνία επανεισδοχής

17:10 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Άγκυρα έχει πολλές ενστάσεις για τον «οδικό χάρτη» της ΕΕ για την απαλλαγή θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες.

Σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ», φέρεται να διαφωνεί με πολλές εκφράσεις που συμπεριληφθήκαν στο σχετικό κείμενο από την Γαλλία, την Αυστρία και την Κυπριακή Δημοκρατία, οι οποίες, η Άγκυρα πιστεύει ότι προκαλούν καθυστερήσεις και συνδέονται κυρίως με την συμφωνία επανεισδοχής.

Η Αυστρία, αναφέρει η «Χουριέτ», πρόσθεσε στο σχετικό κείμενο ότι η απαλλαγή θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους

πολίτες συνιστά μια «βαθμιαία και μακροπρόθεσμη προοπτική».

Οι Ε/κ, προστίθεται, επιμένουν στην εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής και για την «νότια Κύπρο» και έχουν συμπεριλάβει σε πολλά σημεία του κειμένου την έκφραση «όλες οι χώρες της ΕΕ». Η Γαλλία επιμένει να τεθούν ρήτρες ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος της διαδικασίας για την απαλλαγή θεώρησης, από τις χώρες της ΕΕ και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ επιμένει ότι οι μετανάστες που καταφθάνουν στην Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Άγκυρα ως πρόσφυγες και όχι να προωθούνται σε χώρες της Ενωσης.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» για την απαλλαγή θεωρήσεων συνδέεται με την υπογραφή εκ μέρους της Άγκυρας της συμφωνίας επανεισδοχής για την επαναπροώθηση στην Τουρκία των μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ από την Τουρκία. Η διαδικασία εφαρμογής της απαλλαγής θεωρήσεων εισόδου και της συμφωνίας επανεισδοχής θα γίνουν παράλληλα, προσθέτει.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Ζαμάν» γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπτουλάχ Γκιούλ υποστήριξε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν προχωρούν όσο γρήγορα θα έπρεπε λόγω των προκαταλήψεων κάποιων ευρωπαϊκών χωρών κατά της χώρας του.

Ο κ. Γκιούλ ανέφερε ότι η Τουρκία έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της, προσπαθεί για την καλύτερη εφαρμογή των ευρωπαϊκών κριτηρίων και επιθυμεί να ολοκληρώσει της ενταξιακές διαπραγματεύσεις. «Έπειτα ( από την ολοκλήρωσή τους) οι χώρες της ΕΕ μπορούν αν το επιθυμούν να διεξάγουν δημοψηφίσματα για την ένταξη της Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα