Κρίσιμη η σημερινή συνεδρία του Eurogroup στο Λουξεμβούργο

10:02 21/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο απαιτώντας από την Ελλάδα να κάνει περισσότερες θυσίες για να επαναφέρει την οικονομία της σε φάση ανάκαμψης, τη στιγμή που η Ισπανία πρόκειται να ζητήσει βοήθεια για διάσωση των τραπεζών της και με την Κύπρο να

αποτελεί το τελευταίο θύμα της διετούς κρίσης χρέους.

Η συνεδρία του Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο θα αρχίσει στις 17.00 ώρα Κύπρου, μία ώρα νωρίτερα από το κανονικό, και αναμένεται να εξελιχθεί σε μια μάχη για τα ελληνικά και ισπανικά μέτωπ, που θα διαρκέσει αργά το βράδυ. Επίσης θα συζητηθεί το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας και η τελευταία κραυγή αγωνίας της Κύπρου για βοήθεια.

Η συνεδρία γίνεται στις παραμονές μιας μίνι συνόδου κορυφής στη Ρώμη από τους ηγέτες των τεσσάρων μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης – Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας – που αναμένεται να καταρτίσουν σχέδιο ώστε το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης να παρεμβαίνει πιο εύκολα στις αγορές ομολόγων.

Οι συνομιλίες της Πέμπτης, οι οποίες θα συνεχιστούν την επόμενη μέρα για να συμπεριλάβουν και τους Υπουργούς Οικονομικών της Βρετανίας και των άλλων κρατών της ΕΕ που είναι εκτός Ευρωζώνης αναμένεται να εξελιχθούν σε μια ακόμη μάχη σε σχέση με τις εκκλήσεις για θέσπιση φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή της επόμενης εβδομάδας, η Ευρωζώνη αναμένεται να έχει συμφωνήσει το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχήμα μιας ένωσης τραπεζών ή οικονομιών και να κάνει τα βήματα προς την κατεύθυνση στενότερης πολιτικής ολοκλήρωσης την οποία οι οικονομολόγοι θεωρούν ουσιαστικής σημασίας για να κτυπηθεί στη ρίζα της η κρίση χρέους.

Η Αθήνα, που θα εκπροσωπηθεί από το νέο Υπουργό Οικονομικών Βασίλη Ράπανο, επιδιώκει να επεκτείνει το στάδιο προσαρμογής των δημοσίων οικονομικών της.

Επίσης, η Κύπρος επιδιώκει να ενισχύσει τις προβληματικές τράπεζες της, δήλωσε την Τετάρτη διπλωμάτης της ΕΕ.

Η Κύπρος “θα επιδιώξει πρώτα να λάβει ένα διμερές δάνειο από τη Ρωσία”, είπε ο διπλωμάτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μετά, η Κύπρος θα ζητήσει πιθανότατα την βοήθεια της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα για να ενισχύσει τις τράπεζες, στο πρότυπο της βοήθειας που δόθηκε στην Ισπανία, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα εκπρόσωπος Τύπου στην αποστολή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε στο AFP την Τετάρτη: “Εξετάζουμε όλες τις πιθανές επιλογές”.

Keywords
Τυχαία Θέματα