Καταδίκη Ρωσίας από ΕΔΑΔ για εξαφανισθέντες Τσετσένους

19:45 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Συνολική αποζημίωση 1.928.000 ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε 20 συγγενείς 36 Τσετσένων που εξαφανίσθηκαν μετά την απαγωγή τους από άνδρες του ρωσικού στρατού την περίοδο 2000-2006, καταδικάζοντας τη Ρωσία για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο καταδίκασε τη Ρωσία για παραβίαση στο δικαίωμα της ζωής, για ανεπαρκή

έρευνα, για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία και την ασφάλεια, στην υπόθεση που αφορούσε την απαγωγή και εν συνεχεία εξαφάνιση 36 Τσετσένων, από ενόπλους του ρωσικού στρατού.

Εκδικάζοντας την προσφυγή Πιτσάγιεβα και άλλοι κατά Ρωσίας, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι ρωσικές Αρχές θα πρέπει να καταβάλουν στους 20 αιτούντες-συγγενείς των εξαφανισθέντων, το ποσό του 1.928.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Στην απόφαση του το Δικαστήριο υπογραμμίζει ότι έχει εκδώσει τουλάχιστον 120 καταδικαστικές, για τη Ρωσία αποφάσεις για υποθέσεις που αφορούσαν εξαφανίσεις ατόμων από το Βόρειο Καύκασο, από το 1999 και μετά καθώς και ότι, σ`όλες αυτές τις περιπτώσεις, δεν υπήρξε μία συστηματική διερεύνηση των αιτίων αυτών των εξαφανίσεων από τις ρωσικές Αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα