Κασουλίδης: Μονόδρομος η καταψήφιση της ACTA στη σημερινή της μορφή

16:42 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μετά τη σημερινή απόρριψη της Εμπορικής Συμφωνίας κατά της Παραποίησης (ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής Ι. Κασουλίδης σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι “η καταψήφιση της ACTA στη σημερινή της μορφή αποτελούσε για εμένα μονόδρομο”.

Αποτελεί, συμπληρώνει, «σταθερή θέση δική μου και της πολιτικής μου Ομάδας ότι τα παραποιημένα προϊόντα, είτε πρόκειται για πειρατικές κόπιες κινηματογραφικών ταινιών, είτε για απομιμήσεις

επώνυμων ρούχων ή ακόμα χειρότερα φαρμάκων, κοστίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας εντός ΕΕ, δισεκατομμύρια ευρώ διαφυγόντων κερδών για τα κράτη μέλη από τη μη είσπραξη φόρων και ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντίστοιχα”.

Ωστόσο, συνεχίζει, η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ έχει την απόλυτη προτεραιότητα. Είχα χαιρετίσει την παραπομπή της ACTA στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ – ECJ/European Court of Justice) τον περασμένο Φλεβάρη, προκειμένου να αποφανθεί το τελευταίο για τη συμβατότητά της με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην κοινοτική νομοθεσία.

“Και αυτό γιατί στην παρούσα μορφή της, η Συμφωνία εμπεριέχει ασαφή σημεία που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες και εγείρουν συναφώς σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τη διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών και ειδικότερα την ελεύθερη χρήση του διαδικτύου. Κάτι τέτοιο αποτελεί για εμένα αλλά και πολλούς συναδέλφους απαράβατη κόκκινη γραμμή”, προσθέτει.

Ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι η ΕΕ μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης και την άνευ φραγμών, απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του διαδικτύου, παράλληλα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ.

Δεδομένου ότι το Ευρωκοινοβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει επί της ACTA προτού αποφανθεί το Δικαστήριο της ΕΕ, δεν είχε άλλη επιλογή, αναφέρει, από το να καταψηφίσει ένα κείμενο με τόσο σοβαρές ασάφειες στο περιεχόμενό του.

“Με τη σημερινή μου ενέργεια απαντώ έμπρακτα και στα χιλιάδες (κυριολεκτικά) emails που δέχθηκα τους τελευταίους μήνες από Ευρωπαίους συμπολίτες μου που εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία τους σχετικά με τις επίμαχες πρόνοιες της συγκεκριμένης συμφωνίας. Στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, είναι απαραίτητο εμείς οι πολιτικοί να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη της ανησυχίες των απλών πολιτών για θέματα που αφορούν τόσο άμεσα στην καθημερινότητά τους και να πράττουμε αναλόγως. Έχω διαβάσει όλα τα μηνύματα που δέχθηκα και τα έχω λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στη σημερινή μου απόφαση. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι το πρωτόγνωρα μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας των πολιτών για υπό διαμόρφωση νομοθεσία αποτελεί υγιέστατο δείγμα συμμετοχικής δημοκρατίας”, καταλήγει στη γραπτή δήλωση του, ο κ. Κασουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα