Δεν θα υπάρχουν πρακτικά σημαντικές δυσκολίες κατά την Κυπριακή Προεδρία, αναφέρεται σε τουρκική ιστοσελίδα

16:33 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρά το ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, σε πρακτικό επίπεδο δεν θα υπάρξουν σοβαρές δυσκολίες, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Abhaber.

Επικαλούμενη το τουρκικό ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ, η ιστοσελίδα που ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα, γράφει ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την ΕΕ, αυτούς τους έξι μήνες της Κυπριακής Προεδρίας την «διοίκηση» της Ενωσης στην Αγκυρα θα ασκεί η αντιπροσωπεία

της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ δεν αποδέχεται το γεγονός ότι η Τουρκία, μια υποψήφια για ένταξη χώρα, δεν αναγνωρίζει ένα μέλος της Ενωσης και απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με τη χώρα αυτή που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ. Αυτό όμως, σημειώνεται, δεν πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα με την επισήμανση ότι υπάρχουν κάποια «κενά» όσον αφορά το ζήτημα αυτό.

Καθώς η «ε/κ διοίκηση», όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έχει διπλωματική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα, την ΕΕ θα εκπροσωπεί η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει αναβαθμιστεί και είναι πάνω από της διπλωματικές αποστολές των χωρών μελών της ΕΕ και στην τουρκική πρωτεύουσα.

Με βάση και πάλι τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, προστίθεται, το ανώτατο εκτελεστικό όργανο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ είναι το Συμβούλιο Σύνδεσης, το οποίο – σημειώνεται – για το τρέχον έτος πραγματοποιήθηκε επί της Δανικής Προεδρίας.

Επικαλούμενο και πάλι διπλωματικές πηγές της ΕΕ, το δημοσίευμα γράφει ότι καθήκον της εκάστοτε Προεδρεύουσας χώρας είναι το άνοιγμα και κλείσιμο κεφαλαίων με μια χώρα που βρίσκεται σε διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Λόγω των «πολιτικών βέτο», όπως αναφέρεται, μόνο τρία μπορούν ν’ ανοίξουν στην περίπτωση της Τουρκίας, η πολιτική Ανταγωνισμού, κοινωνικές πολιτικές και απασχόληση και δημόσιες δημοπρασίες, αλλά και σε αυτή την περίπτωση 0 σημειώνεται – η Τουρκία δεν είναι έτοιμη ν’ ανοίξει κανένα από αυτά τα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να αρθεί το γαλλικό βέτο για ένα δύο κεφάλαια από τον νέο Πρόεδρος της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, αλλά και πάλι επειδή δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το άνοιγμά τους, αυτό (το άνοιγμα) θα μπορέσει να γίνει το νωρίτερο Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2013, δηλαδή στην Ιρλανδική Προεδρία ή πιο μετά.

Ως παράδειγμα για τα «κενά» που υπάρχουν όσον αφορά την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας φέρεται η Σύνοδος των Υπουργών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου, όπου συμμετέχουν εκτός από τις χώρες μέλη της ΕΕ και οι μη μέλη χώρες της Μεσογείου. Δεν έχει ξεκαθαρίσει, σημειώνεται, κατά πόσο αυτό το φόρουμ θα γίνει κατά το δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, συνεχίζεται η ανταλλαγή απόψεων για το θέμα και επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα ότι, «καταγράφεται ότι δεν υπάρχει βιασύνη στο να πραγματοποιηθεί σίγουρα εντός του έτους».

Keywords
Τυχαία Θέματα