Η Επιτροπή Οικονομικών συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Τρόικα

16:42 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις απόψεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σε σχέση με την πορεία διόρθωσης των προβλημάτων τόσο των δημόσιων οικονομικών όσο και του χρηματοπιστωτικού τομέα, άκουσε σήμερα αντιπροσωπεία του κλιμακίου της Τρόικα που επισκέπτεται το νησί στο πλαίσιο της αίτησης της Κύπρου για οικονομική στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σύμφωνα

με δηλώσεις βουλευτών μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, που κράτησε πέραν της μίας ώρας, οι εκπρόσωποι της Τρόικα άκουσαν τις απόψεις των κομμάτων χωρίς να διατυπώσουν εισηγήσεις, ενώ διαφάνηκε ότι τα όποια μέτρα θα υποβληθούν στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής που θα συνοδεύει την παροχή της οικονομικής στήριξης θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και όχι επιβολής.

Παράλληλα, όλα τα κόμματα κάλεσαν τους εκπροσώπους της Τρόικα να λάβουν υπόψη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και στο κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, η ενημέρωση της Επιτροπής επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες: Τα μέτρα εξυγίανσης, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τον τραπεζικό τομέα.

«Τα μέλη της Επιτροπής αναγνώρισαν ότι η κυπριακή οικονομία έχει διαρθρωτικά προβλήματα και ανισορροπίες, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά», είπε, προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή Οικονομικών αναγνώρισε επίσης ότι η κυπριακή Πολιτεία έχει διαπράξει λάθη και παραλείψεις στο παρελθόν με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα εδώ που βρισκόμαστε».

Αναφέροντας ότι όλα τα κόμματα λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ωστόσο πως άποψη των μελών της Επιτροπής είναι ότι «η Κύπρος έχει αδικηθεί από το κούρεμα του ελληνικού δημοσίου χρέους και των ελληνικών ομολόγων».

Επισημαίνοντας ότι η ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια ενεθάρρυνε ή δεν απέτρεψε τις κυπριακές τράπεζες να επενδύσουν σε ομολόγα κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κόστισε πάνω από 4 δις στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «αναμένουμε ότι αυτή η διάσταση θα ληφθεί πάρα πολύ σοβαρά υπόψη από τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων κατά τη λήψη των δικών τους αποφάσεων».

Όπως είπε, «αυτό που είναι επίσης ενθαρρυντικό είναι ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της Ενωσης και εμείς είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε αυτό το διάλογο να συνεχιστεί, να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να συνεργαστούμε προς την επίτευξη των στόχων που θα μας τεθούν για την εξυγίανση και την αναστήλωση της κυπριακής οικονομίας».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι τόσο τα κοινοβουλευτικά κόμματα όσο και η Τρόικα σε γενικές γραμμές έχου

Keywords
Τυχαία Θέματα