Καμιά βελτίωση στα προβλήματα γραφειοκρατείας, δηλώνουν μέλη της Επ. Εμπορίου

16:17 5/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανησυχία τους για το πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην Κύπρο, το οποίο συνεχίζει να υφίσταται και να μην βελτιώνεται, εξέφρασαν σήμερα μέλη της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, τα οποία διεμήνυσαν στο κράτος πως πρέπει να κτυπήσει το πρόβλημα, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης.

Όπως λέχθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας

της Επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε το θέμα, το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται περίπου στο 3% του ΑΕΠ και ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ετησίως και παρόλο που στο παρελθόν έγιναν μελέτες από διεθνείς οίκους με σωρεία εισηγήσεων για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Μέλη της Επιτροπής Εμπορίου έναν λόγο για άμεση λήψη πολιτικών αποφάσεων, προς μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως «εάν πραγματικά ως Κύπρος θέλουμε να καταστούμε ελκυστικός επενδυτικός χώρος και αν πραγματικά ως Κύπρος θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με συνθήματα, εάν δεν κτυπηθεί η γραφειοκρατία σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Υπηρεσίας».

Όπως είπε οι υπηρεσίες στον φόρο εταιρειών πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες, πιο σύγχρονες και πιο αποδοτικές, αλλά πολύ περισσότερο και όλα τα Τμήματα της Δημόσιας Υπηρεσίας πρέπει να εξυπηρετούν τον ένα και μοναδικό στόχο πρώτα να εξυπηρετούν σε χρόνο ρεκόρ τον κάθε Κύπριο πολίτη, χωρίς στρεβλώσεις και χωρίς αγκυλώσεις.

Πρόσθεσε πως «πρέπει ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει ότι δεν θα προσκρούσει στο γραφειοκρατικό τείχος και δεν θα χαθεί στο λαβύρινθο της κυπριακής γραφειοκρατίας», συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά ότι παρά τις μελέτες, παρά την έντονη προσπάθεια, δεν υπήρξε εκείνη η επαναστατική κίνηση εκ μέρους της πολιτείας για να κτυπήσει τη γραφειοκρατία στη βάση της».

«Συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα, συνεχίζει η γραφειοκρατία να σκοτώνει την ανάπτυξη και το σημαντικότερο και το κυριότερο να μη δίνουν την εικόνα στους ξένους επενδυτές ότι πραγματικά θα βρουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον. Ως Επιτροπή μας απασχόλησε και εγγράψαμε ως θέμα για συζήτηση το ζήτημα με την αποφυγή της διπλής φορολογίας με τις διάφορες χώρες, που είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουμε να κινηθούμε προς τους ξένους επενδυτές και μέσα σε αυτό εμπερικλείεται και η ανησυχία μας, για τον τρόπο με τον οποίο μια χώρα όπως η Ινδία κατέταξε την Κύπρο ουσιαστικά στις χώρες εκείνες που δεν θα καθίσταται δυνατόν να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές», είπε ο κ. Χριστοφόρου.

Σημείωσε πως τα μέλη της Επιτροπής επιθυμούν να ανατρέψουν το οποιοδήποτε αρνητικό κλίμα και ταυτόχρονα αυτό διεμήνυσε στο κράτος και στη Δημόσια Υπηρεσία ότι οφείλουν να κτυπήσουν πρώτα από όλα την εσωστρέφεια και τα αξεπέραστα γραφειοκρατικά προβλήματα, που ουσιαστικά εργάζονται εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης, αναφέρθηκε στη μελέτη της KPMG, η οποία όπως είπε «κατέγραψε κόστος γραφειοκρατίας 600 εκατομμύρια μόνο για μερικές υπηρεσίες για την ιδιωτική οικονομία και όχι για την ίδια τη λειτουργία του κράτους.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σε μια εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλο τον κόσμο ηλεκτρονική διακυβέρνηση στον τόπο μας. Αποδείχτηκε ότι ακόμα δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της πληροφορικής σε όλα τα επίπεδα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι προκλητικά αδιανόητο στη χώρα μας με τόσα οικονομικά προβλήματα να πληρώνει η οικονομία κόστος για κάθε υπηρεσία που προσφέρει και ο ιδιώτης να είναι υποχρεωμένος, περά από το κόστος που έχει μέσα σε μια οικονομία, να πληρώνει και επιπρόσθετο κόστος για τη γραφειοκρατία».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως Επιτροπή προβληματιζόμαστε πάρα πολύ και πιστεύω ότι θα ήταν προς την ορθή κατεύθυνση πλέον να δημιουργηθεί και ένα γραφείο, όπου ο κάθε Κύπριος πολίτης, αλλά και ο ξένος επενδυτής θα έχει την ευκαιρία να καταθέτει το παράπονο του εκεί και όπου δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί».

Επιπρόσθετα, είπε πως «πρέπει να υπάρχει η ευθύνη της υπηρεσίας του κράτους εκείνη η οποία εργάζεται με γραφειοκρατικό τρόπο και ουσιαστικά σταματά και αποτελεί τροχοπέδη για κάθε ανάπτυξη και κάθε πρόοδο», για να προσθέσει ότι «η μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία για τον τόπο θα είναι εάν μειώσει τη γραφειοκρατία το 2014 έστω και 30% με 40% και αν τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2016, που ισχύει και το μνημόνιο, πραγματικά υπάρξει και σημαντική μείωση».

«Αυτό από μόνο του θα λύσει πολλά προβλήματα ακόμα και τα δημοσιονομικά, με την έννοια ότι είναι υποχρεωμένο το κράτος να πληρώνει κόστος για την ύπαρξη της γραφειοκρατίας», ανέφερε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε πως «το κόστος της γραφειοκρατίας ανέρχεται περίπου στο 3% του ΑΕΠ και ξεπερνά τα 600 εκατομμύρια ετησίως και παρόλο που στο παρελθόν έγιναν μελέτες από διεθνείς οίκους με σωρεία εισηγήσεων για να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται».

Όπως είπε ο κ. Κώστα «η γραφειοκρατία, πέραν των όλων άλλων προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία και στους πολίτες, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την προσέλκυση των όποιων ξένων επενδύσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη η οποία θα μας βγάλει από την ύφεση και το αδιέξοδο».

Ζήτησε, τέλος, από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων, για μείωση της γραφειοκρατίας και ειδικότερα από το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στον αναγκαίο συντονισμό όλων των υπηρεσιών, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως «είναι ένα σύστημα, το οποίο έχει δημιουργηθεί από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς κανένας μέχρι σήμερα να τολμήσει να το αγγίξει ουσιαστικά», σημειώνοντας πως η Επιτροπή Εμπορίου έχει πολλάκις προχωρήσει στη συζήτηση αυτού του θέματος, δηλαδή του κόστους της γραφειοκρατίας στον τομέα της ανάπτυξης.

«Θέλω να τονίσω», είπε, «ότι μέχρι σήμερα όλες οι συζητήσεις, οι οποίες έχουν γίνει ενώπιον της Επιτροπής είναι φιλολογικές. Δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η καταπολέμηση του γραφειοκρατικού συστήματος, το οποίο επικρατεί στη δημόσια υπηρεσία. Η διαδικτυακή διακυβέρνηση ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχει εφαρμοστεί. Η ταλαιπωρία των Κύπριων πολιτών, όπως και των ξένων επενδυτών, οι οποίοι επιλέγουν τον τόπο μας να αναπτύξουν και να επενδύσουν είναι τέτοια που είναι σημείο προς αποφυγή».

Είπε πως η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει εισήγηση ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου ότι στην επόμενη συνεδρία της θα πρέπει να καλέσει ενώπιον της τους αρμόδιους Υπουργούς.

«Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας δεν χρειάζεται απλά φιλολογικές συνεδριάσεις. Χρειάζεται να παρθούν πολιτικές αποφάσεις διαφορετικά εν καιρώ οικονομικής κρίσης, ενώ όλοι διαλαλούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς και όλους τους ανώτατους αξιωματούχους αυτού το κράτους ότι χρειαζόμαστε να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, για να μπορέσουμε να εξέλθουμε της οικονομικής κρίσης από την άλλη παραμένει το γραφειοκρατικό σύστημα, το οποίο είναι ανασταλτικός παράγοντας», ανέφερε.

Επιπλέον, είπε πως το κόμμα του αναμένει από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου να καλέσει ενώπιον των μελών της Επιτροπής τους αρμόδιους Υπουργούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα