Κακουργιοδικείο: Ένοχοι Παπακώστας, Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης -Αθώοι Κυπριανού και Αργυρού (upd)

14:09 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είδηση 14.05: Ένοχοι Παπακώστας, Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης -Αθώοι Κυπριανού και Αργυρού

Ένοχοι κρίθηκαν από το Κακουργιοδικείο οι κατηγορούμενοι: Κώστας Παπακώστας με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας και Ανδρέας Νικολάου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης με την κατηγορία της πρόκλησης θανάτου εξ’ αμελείας.

Αντίθετα οι Μ. Κυπριανού και Σ. Αργυρού αθωώθηκαν και απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες εις βάρος

τους.

Είδηση 13.47: Ιωαννίδης και Παπαδόπουλος είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου»

Οι Ιωαννίδης και Παπαδόπουλος είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης που ήταν το αποτέλεσμα των παραλείψεων των κατηγορουμένων Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδη, αναφέρει η απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Παπαδόπουλος αφέθηκε να πάρει το ρίσκο αφού δεν του δόθηκαν οδηγίες και συμβουλές.

Εκείνο που έχει βαρύνουσα σημασία, προσθέτει η απόφαση, είναι η πλήρης απραξία των δύο παρά τις προειδοποιήσεις που ελάμβαναν.

Είδηση 13.33: Οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης είχαν σαφή γνώση της κατάστασης Οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν σαφή γνώση της κατάστασης που εξελισσόταν στις 11 Ιουλίου με τη φωτιά και δεν έδωσαν ούτε την υστάτη οδηγίες στους πυροσβέστες για να απομακρυνθούν από το σημείο, αναφέρει η απόφαση.Είδηση 13.05: Ο Σ. Αργυρού δεν είχε καμία σχέση με την υπόθεση

Ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Από τη μαρτυρία φαίνεται ότι ο Σ. Αργυρού δεν είχε «καθήκον ενέργειας», όπως αναφέρεται.

Οι Α. Νικολάου, Χ. Χαραλάμπους και Α. Λοϊζίδης είχαν «σχέση εγγύτητας» με τους πυροσβέστες και καθήκον για την ασφάλεια τους και όφειλαν να τους προειδοποιήσουν για την επικινδυνότητα του φορτίου.

Είδηση 12.55: Tον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας και όχι ο Μ. Κυπριανού

ο Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από την μαρτυρία που κατατέθηκε ενώπιον του προκύπτει ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.

Το δικαστήριο αναφέρει ότι τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου την είχε ο Κ. Παπακώστας, ενώ ο Μ. Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως αλλά ακολουθούσε την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Διαπιστώνει, επίσης, πλήρη και καθολική δυσλειτουργία του κράτους στην υπόθεση της έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί.

Σύμφωνα με την απόφαση, το κράτος και οι υπουργοί έχουν καθήκον προστασίας της ανθρώπινης ζωής και σημειώνεται ότι σκοπός του δικαστηρίου δεν είναι να αποδώσει ευθύνες σε άτομα που δεν είναι κατηγορούμενα.

Το δικαστήριο χαρακτήρισε, επίσης, ορθή πολιτική απόφαση την εκφόρτωση του φορτίου η οποία, ωστόσο, λήφθηκε χωρίς την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ουδέποτε ενημέρωσε το υπουργικό.

Το δικαστήριο, σύμφωνα με την απόφαση, δεν γνωρίζει γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην κατηγορηθούν ο Συνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κωνσταντίνος Μπισπίκας.

Η απόφαση αναφέρει, επίσης ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η διαδικασία συνεχίζεται

Είδηση 11.59: Κακουργιοδικείο: Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων

Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης γνώριζαν από τις 05.23 της 11ης Ιουλίου ότι «έκρουζαν ούλλα» τα εμπορευματοκιβώτια και γίνονταν εκρήξεις, αναφέρει η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Αναφέρει, επίσης, ότι ο Λοϊζίδης δεν έδωσε οδηγίες στον πυροσβέστη Παπαδόπουλο και πως δεν είναι πιστευτός ο ισχυρισμός του ότι στις 11 Ιουλίου δεν γνώριζε που βρισκόταν ο πυροσβέστης Παπαδόπουλος και οι άλλοι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Λοϊζίδης δεν είπε στον Παπαδόπουλο να μείνει μακριά από τη φωτιά και δεν έδωσε συμβουλές να μείνουν μακριά και να κρατήσουν απόσταση.

Ολοκληρώθηκε η ανάγνωση των γεγονότων της υπόθεσης χωρίς να γίνει καμία αναφορά στον κατηγορούμενο τέως Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς Σάββα Αργυρού.

Είδηση 11.26:Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για «την πιθανότητα του κινδύνου θανάτου»

Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου», σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Oι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης είχαν ίδιαν αντίληψη για τους κινδύνους έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων,

Ο Λοϊζίδης είχε αντιληφθεί τους κινδύνους και τους εξωτερίκευσε.

Ο κατηγορούμενος Ανδρέας Νικολάου, Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκε για το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο από τον Χαράλαμπο Χαραλάμπους και είχε όλα τα στοιχεία για να αντιληφθεί ότι υπήρχε κίνδυνος ζωής εντός της βάσης.

Οι Νικολάου, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης είχαν «αντίληψη του θανάτου» εντός της βάσης.

Ο Κ. Παπακώστας είχε αντίληψη για μια «πραγματική πιθανότητα του κινδύνου θανάτου».

Οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης όφειλαν να ενεργήσουν για ενημέρωση των υφισταμένων τους και ειδικά της ΕΜΑΚ.

Συνεχίζεται η διαδικασία.

Είδηση 11.00: Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι Χαραλάμπους -Λοϊζίδης δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό

Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι Χαράλαμπος Χαραλάμπους Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Αντρέας Λοϊζίδης Διοικητής της ΕΜΑΚ δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Όπως αναφέρεται, οι Χαραλάμπους και Λοϊζίδης ισχυρίστηκαν ότι ο Γ. Γεωργιάδης τους έλεγε ότι η πυρίτιδα καίγεται αλλά δεν εκρήγνυται και πως δεν είχαν αντίληψη ότι η πυρίτιδα ήταν εκρηκτικό υλικό.

Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως οι κατηγορούμενοι 5 και 6 δεν ήξεραν πως η πυρίτιδα είναι εκρηκτικό υλικό, αναφέρει η απόφαση.

Η διαδικασία συνεχίζεται.

Είδηση 10.25: Κυπριανού και Παπακώστας παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο του φορτίου

Οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο με τα πυρομαχικά στο Μαρί και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρει, μεταξύ άλλων, η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λάρνακας.

Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι η μαρτυρία Γ. Γεωργιάδη κρίνεται ύποπτη και μολυσμένη και είχε ελατήριο τη μετάθεση των ευθυνών στους κατηγορούμενους και πως το φορτίο με τα πυρομαχικά είχε αφεθεί στη τύχη του.

Οι Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τους κινδύνους από το φορτίο και παρέβλεψαν τον ορατό κίνδυνο, αναφέρεται στην απόφαση.

Η απόφαση αποτελείται από 8 μέρη και συνεχίζεται η ανάγνωση της από το Κακουργιοδικείο.

Είδηση 09.21: Άρχισε η διαδικασία στο Κακουργιοδικείου Λάρνακας για την ανάγνωση της απόφασης για το Μαρί

Άρχισε πριν από λίγο στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας για τους έξι κατηγορούμενους στην υπόθεση της πολύνεκρης έκρηξης στο Μαρί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η αίθουσα του δικαστηρίου είναι κατάμεστη από κόσμο, κυρίως από συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας οι οποίοι κρατούν φωτογραφίες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα αισθητή τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και έξω από το κτήριο όπου έχει ήδη συγκεντρωθεί πάρα πολύς κόσμος. Γύρω στις 8.30 έξω από το κτήριο του δικαστηρίου κατέληξε και η πορεία των 300 χιλιομέτρων που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας η Ομάδα Πρωτοβουλίας Μνήμης της 11 Ιουλίου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Τα μέλη της Ομάδας κρατούν δύο πανό. Στο ένα πανό αναγράφονται τα ονόματα των 13 θυμάτων της τραγωδίας και το άλλο πανό γράφει « Χάσαμε 13 Λεβέντες και τα λάθη δικά σας, τι θα κάνατε λέμε αν θα ήταν παιδιά σας».

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.

Είδηση 08.40: Σήμερα η απόφαση του Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη στο Μαρί

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Κύπρου θα ανακοινώσει σήμερα το πρωί την απόφαση του σχετικά με την υπόθεση της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 12 Μαρτίου 2012 όταν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας καταχωρήθηκαν οι κατηγορίες για τα οκτώ υπό κατηγορία άτομα και ζητήθηκε ημερομηνία επίδοσης των κατηγορητηρίων και ολοκληρώθηκε στις 30 Μαΐου 2013, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν οι απαντητικές αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων και της Κατηγορούσας Αρχής.

Κατηγορούμενοι για την υπόθεση είναι οι τέως Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο τέως Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέας Νικολάου και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Λοϊζίδης.

Από τη φονική έκρηξη στο Μαρί έχασαν τη ζωή τους ο Πλοίαρχος Ιωαννίδης Ανδρέας, Διοικητής Ναυτικού/ ΓΕΕΦ, ο Αντιπλοίαρχος Λάμπρου Λάμπρος, Διοικητής της Ναυτικής Βάσης, ο Αρχικελευστής Κλεάνθους Κλεάνθης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, ο ΕΠΥ Κελευστής Ηρακλέους Μιχάλης, Υπαξιωματικός στη Διοίκηση της Ναυτικής Βάσης, οι Ναύτες Χριστοφόρου Μιλτιάδης, Χριστοφόρου Χριστάκης και Αντώνης Χαραλάμπους της Διοίκησης Ναυτικής Βάσης, ο Αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παπαδόπουλος Ανδρέας, ο Αρχιπυροσβέστης Γιακουμής Γιώργος και οι Πυροσβέστες Κρόκος Βασίλης, Ταντής Σπύρος, Θεοφίλου Παναγιώτης και Αδάμου Αδάμος.

Εν τω μεταξύ, με απόρθητο φρούριο θα μοιάζει σήμερα το Δικαστικό Μέγαρο Λάρνακας, αφού πάνω από 70 αστυνομικοί της Λάρνακας και της ΜΜΑΔ θα βρίσκονται τόσο εντός της αίθουσας, όπου θα αναγνωστεί η απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, όσο και εκτός.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέσα στην αίθουσα, λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα υπάρχουν μόνο τρία άτομα για τον κάθε ένα από τους συγγενείς των θυμάτων και των κατηγορουμένων. Περιορισμός θα υπάρχει και στον αριθμό των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίοι δεν θα υπερβούν τους 12.

Εντός της αίθουσας θα υπάρχουν, επίσης, ένας αστυνομικός για κάθε ένα από τους έξι κατηγορούμενους, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη θα παραταχθεί και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα