Αρνητικές επισημάνσεις εντοπίζει το ΑΚΕΛ στο πρόσφατο Eurogroup

13:21 9/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε δύο αρνητικές επισημάνσεις που αφορούν την Κύπρο κατέληξε, μεταξύ άλλων η πρόσφατη σύνοδος του Eurogroup δήλωσε την Τρίτη ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «πρώτον, σημειώνει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας

Κύπρου και δεύτερον, ότι τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν εξελίσσονται τόσο θετικά όσο τα είχε προβλέψει το πρόγραμμα».

«Ως ΑΚΕΛ, εκφράζοντας την ανησυχία μας για τις αρνητικές εξελίξεις, καλούμε την Κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος και να πάψει να αποπροσανατολίζει κρυβόμενη πίσω από άλλα ζητήματα», σημείωσε ο κ. Ευαγόρου.

Όπως είπε, «δυστυχώς, μετά το βίαιο ξήλωμα του κυπριακού τραπεζικού τομέα με τις αποφάσεις της 15ης και τις 25ης του Μάρτη, εκ των πραγμάτων, βασική και άμεση προτεραιότητα για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας έχει καταστεί η εξυγίανση και η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου».

Ανέφερε πως «μόνο με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου θα μπορεί να λειτουργήσει ομαλά και εύρυθμα το κυπριακό τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «δυστυχώς, για τέταρτο συνεχή μήνα εξακολουθεί να υπάρχει πιστωτική ασφυξία, ανυπαρξία ρευστότητας, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και ένας φαύλος κύκλος ύφεσης και ανεργίας».

Συνέχισε, λέγοντας, πως «επειδή οι πληροφορίες που επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση για καθυστέρηση σε σχέση με την εξυγίανση της Τράπεζας Κύπρου είναι επίμονες και προέρχονται από διάφορους ευρωπαίους αξιωματούχους, καλούμε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να ενημερώσει παράλληλα τα πολιτικά κόμματα».

Παράλληλα, είπε ο κ. Ευαγόρου, «μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι εκτιμήσεις που φέρουν την κυπριακή οικονομία να μπαίνει σε μια πρωτόγνωρη ύφεση που ξεπερνά το 15% και την ανεργία να φθάνει στο 20%».

Πρόσθεσε πως «ακόμα πιο πολύ, όμως, μας ανησυχούν οι πληροφορίες που φέρουν την Τρόικα να απαιτεί πρόσθετα δημοσιοοικονομικά μέτρα το φθινόπωρο στη βάση των αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων».

«Μπήκαμε δηλαδή οριστικά στον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης, όπως αρχικά είχε εκτιμήσει το ΑΚΕΛ», είπε, τέλος, ο κ. Ευαγόρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα