Ιράκ: 41 νεκροί σήμερα στην χώρα, οι 36 σε 3 επιθέσεις αυτοκτονίας κατά Σιιτών προσκυνητών

20:08 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά 41 άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους στο Ιράκ, οι 36 από τους οποίους σε δύο επιθέσεις αυτοκτονίας που είχαν στόχο σιίτες προσκυνητές στη Βαγδάτη. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα σήμερα από επίθεση αυτοκτονίας που είχε στόχο σιίτες προσκυνητές στον τομέα της Ντόρα, στην νότια Βαγδάτη.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε σε μια σκηνή όπου σιίτες προσκυνητές προμηθεύονταν τρόφιμα και ποτά προτού αναχωρήσουν για προσκύνημα στην ιερή πόλη Κερμπάλα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ.

Μεταξύ των νεκρών της επίθεσης αυτής βρίσκεται ο Μουχάναντ Μοχάμεντ, ένας δημοσιογράφος που εργαζόταν για ιρακινά και ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους γιους του. Λίγο αργότερα άλλοι 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 32 τραυματίστηκαν από μια δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας.

Ενας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος καθώς βρισκόταν ανάμεσα σε μια ομάδα σιιτών προσκυνητών στην Γιουσουφίγια, στη νότια Βαγδάτη, σύμφωνα επίσης με Ιρακινούς αξιωματούχους.

Στην συνέχεια εξάλλου άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από μια τρίτη επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σήμερα με στόχο και πάλι σιίτες προσκυνητές. Η επίθεση αυτή έγινε στην Λατιφίγια νότια της Βαγδάτης και σύμφωνα με Ιρακινούς αξιωματούχους οι τραυματίες από την επίθεση αυτήν ανέρχονται σε 15. Εκατοντάδες χιλιάδες σιίτες πηγαίνουν πεζή για προσκύνημα στην Κερμπάλα κατά την διάρκεια της 40ήμερης περιόδου πένθους μετά την Ασούρα, την πιο σημαντική γιορτή για την σιιτική κοινότητα, η οποία σηματοδοτεί τον θάνατο του ιμάμη Χουσέιν. Το τέλος της περιόδου πένθους γιορτάζεται φέτος στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι σιίτες αποτελούν συχνά τον στόχο επιθέσεων σουνιτών ανταρτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτοί που συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Σήμερα επίσης πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν από επίθεση ενόπλων στην περιοχή Αμπού Γράιμπ, στο δυτικό τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. λνοπλοι που φορούσαν στρατιωτικές στολές επιτέθηκαν στο σπίτι ενός μέλους της πολιτοφυλακής των Σάουα, σκοτώνοντας την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφάλειας.

Αναλυτές κάνουν λόγο για μια μαύρη χρονιά φέτος για το Ιράκ εν τη απουσία του προέδρου του Τζαλάλ Ταλαμπανί, ο οποίος νοσηλεύεται εδώ και έναν χρόνο στην Γερμανία, στερώντας τη χώρα του από έναν σημαντικό μεσολαβητή εν μέσω της σοβαρής πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει το Ιράκ, η οποία επιδεινώνεται εξάλλου από μια σημαντική κλιμάκωση της βίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα