ΗΠΑ: Αποφοίτησαν οι πρώτοι «δηλωμένοι» gay αεροπόροι

13:52 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οκτώ μήνες μετά την κατάργηση του δόγματος «μη ρωτάς, μην απαντάς» (“don’t ask, don’t tell”) στις ΗΠΑ, οι πρώτοι «δηλωμένοι» ομοφυλόφιλοι δόκιμοι αεροπόροι αποφοίτησαν από την αμερικανική Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην αποφοίτηση παρέστη και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τους απηύθυνε μήνυμα. Κανένας από του gay αποφοίτους δεν κράτησε τη γνωστή σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου μα ούτε μπορούσαν και να αναγνωρισθούν ή να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους συναδέλφους τους, δείχνοντας εμπράκτως, πως η διάθεσή τους δεν είναι το να διαφέρουν, αλλά το να αφομοιωθούν από την κοινωνία στην οποία ζουν και ανήκουν. Επιπλέον, απέδειξαν ότι το φύλο ενός ανθρώπου δεν παίζει –ή δεν θα έπρεπε να παίζει- κανένα ρόλο στην επιλογή επαγγέλματος και αποδοχής του από το κοινωνικό σύνολο, κάτι το οποίο επισήμανε και ο Trish Heller, πρόεδρος της «Μπλε Συμμαχίας» (Blue Alliance) –ένωσης gay αποφοίτων της Ακαδημίας- ανέφερε το ABC news.

Το δόγμα «μη ρωτάς, μην απαντάς» είχε περάσει το 1993 επί προεδρίας Κλίντον και θεωρείτο μία συμβιβαστική λύση που αφορούσε στην κατάργηση απαγόρευσης εισόδου των gay στα σώματα στρατού…αλλά υπό όρους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν μεν να καταταγούν, όμως, ήταν υποχρεωμένοι να μη μιλούν για τη σεξουαλικότητά τους. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των gay έκαναν λόγο για μια ζωή μέσα στο ψέμα.

Το 2010, το αμερικανικό κογκρέσο ψήφισε νόμο για κατάργηση της παραπάνω πολιτικής και μετά από μια περίοδο προετοιμασίας και προσαρμογής, το Πεντάγωνο έδωσε, τελικά, το πράσινο φως για τη μετάβαση στη νέα εποχή, μόλις το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα