‘Ηλεκτροπληξία’ για πολλές επιχειρήσεις

15:12 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αρκετές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας και θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος να υπάρξει κάποια μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που περνούν, δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής.

Ανέφερε επίσης ότι κατέθεσαν μία εισήγηση, που προνοεί ότι το κόστος που αφορά τη μέγιστη ζήτηση θα πρέπει να απορροφηθεί, με κάποιο τρόπο, από την ΑΗΚ και το κράτος σε ίσο ποσοστό

για να μπορέσουν και αυτές οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν και να παραμείνουν πελάτες της ΑΗΚ.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα γονάτισε και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Η Επιτροπή Εμπορίου θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, γι` αυτό έχουμε ως θέση και άποψη κατατιθέμενη στην Επιτροπή που συζητήσαμε σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις στην Επιτροπή ότι το άδικο καθεστώς που ισχύει για τη μέγιστη ζήτηση όσον αφορά τις επιχειρήσεις πρέπει οπωσδήποτε να εξομαλυνθεί και ή δυνατό να καταργηθεί. Τέθηκαν συμβιβαστικές προτάσεις που ευελπιστώ ότι θα εισακουστούν από την Κυβέρνηση και θα υπάρξει ευχέρεια και δυνατότητα κατ΄ αυτό τον τρόπο να βοηθηθούν και οι κυπριακές επιχειρήσεις που διέρχονται δύσκολες και κρίσιμες ώρες,» είπε.

«Είμαστε έτοιμοι να ψηφίσουμε τις φορολογίες για τα καπνικά προϊόντα εάν η Κυβέρνηση παραμένει στη δέσμευση του προηγούμενου Υπουργού Οικονομικών ότι ταυτόχρονα θα καταθέσει μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες. Κατ` αυτόν τρόπο θα αισθανθούν και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πραγματική μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και επιτέλους θα κατορθώσου ν να εξέρθουν από την οικονομικά αδιέξοδη κατάσταση», πρόσθεσε.

Αν συνεχιστεί, είπε ο κ. Χριστοφόρου, αυτή η αυξημένη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στους λογαριασμούς, αφενός μεν οι επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και αφετέρου τα νοικοκυριά θα οδηγηθούν σε στάση πληρωμών.

«Γι` αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι κυβερνώντες και να εξεύρουν τις λύσεις εκείνες που θα κρατήσουν ζωντανά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι κινδυνεύουν πάρα πολλές κυπριακές βιομηχανίες αυτό να είναι το τελευταίο τους καλοκαίρι. «Κινδυνεύουν οι Κύπριοι εργαζόμενοι από το ψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί αν κλείσουν οι εταιρείες λόγω ακριβώς αυτού του υψηλού κόστους, θα απολύσουν κόσμο και το κράτος μας θα έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μερικές εκατοντάδες υπαλλήλων στην ανεργία, με ότι κόστος και αν αυτό συνεπάγεται», είπε.

Ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση στον Υπουργό Εμπορίου να εισακούσει τις εισηγήσεις των βιομηχάνων και για μερικούς μήνες να αναθεωρηθεί η πολιτική της μέγιστης ζήτησης έτσι ώστε να δοθεί μια ανάσα στις κυπριακές βιομηχανίες ώ

Keywords
Τυχαία Θέματα