Παρουσίαση των στόχων της Προεδρίας στην Έρευνα και την Καινοτομία

14:52 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι να συμφωνήσει και να παραδώσει ένα πλαίσιο πολιτικής για την Ερευνα και την Καινοτομία, το οποίο να ανταποκρίνεται τουλάχιστον σε μια μετριοπαθή, βραχυπρόθεσμη αλλά και μεσοπρόθεσμη πολιτική που να μπορεί πραγματικά να οδηγήσει την ΕΕ και να την οδηγήσει σε ανάκαμψη, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Προεδρίας της ΕΕ στους τομείς της Ερευνας και την Καινοτομίας.

Ο κ. Μαλάς, ο οποίος με

απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τίθεται αρμόδιος Υπουργός για τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας για τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας, ανέφερε ότι η έρευνα αποτελεί έναν από του βασικούς άξονες πολιτικής της ΕΕ, μαζί με τη γεωργική πολιτική και τα διαρθρωτικά ταμεία. Εξήγησε ότι τα προγράμματα της έρευνας, σε αντίθεση με τους άλλους άξονες, δεν στηρίζουν κράτη-μέλη σε διμερή βάση αλλά φορείς των κρατών- μελών υπό τη μορφή ανταγωνιστικών προγραμμάτων.

Παράλληλα ανέφερε ότι παρότι η στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της έρευνας χαρακτηρίστηκε στο παρόν και στο παρελθόν από πολλή φιλοδοξία, δυστυχώς η Ευρώπη απέτυχε να χρησιμοποιήσει την έρευνα και την καινοτομία που είναι η αιχμή του δικού της δόρατος για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Υπενθύμισε ότι το 2001 με την απόφαση της Λισσαβόνας η ΕΕ είχε ως στόχος να γίνει ως το 2010 η πιο ανταγωνιστική οικονομία βασιζόμενη στη γνώση και στην έρευνα, όμως τώρα η ΕΕ διαχειρίζεται την πιο λαβωμένη οικονομία σε διεθνές επίπεδο η οποία δεν έχει πολλές διεξόδους.

Εξηγώντας τις προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας, σημείωσε ότι θα συζητηθούν οι δράσεις της ΕΕ στην έρευνα και καινοτομία που εντάσσονται κάτω από τη στρατηγική «Ορίζοντας 2020». Εξήγησε ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα απόφαση για τον Κανονισμό που καθορίζει το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020». Οπως είπε, η Δανική Προεδρία έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες και η Κυπριακή Προεδρία θα ξεκινήσει άτυπες συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί απαιτείται η διαδικασία συναπόφασης. Πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός αυτός καθορίζει τους άξονες και τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί, που θα μεταφραστεί στα ειδικά προγράμματα και προγράμματα εργασίας.

Συμπλήρωσε, ότι στόχος της Κύπρου για το Ειδικό Πρόγραμμα του Ορίζοντα 2020 είναι να φθάσει σε επίπεδο Συμβουλίου και να υπάρξει μερική γενική συμφωνία, λαμβανομένων υπόψη και των αποφάσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αναφορικά με τους Κανόνες Συμμετοχής, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι οι κανόνες συμμετοχής στον Ορίζοντα 2020 απλοποιούνται ώστε να ισχύει ένας κανόνας για την εκταμίευση χρημάτων και τον υπολογισμό του κόστους για κάθε έργο. Είπε επίσης ότι θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της Προεδρίας η δράση ΕΥΡΑΤΟΜ και ευχήθηκε να υπάρχει και σε αυτό τον τομέα μια μερική γενική συμφωνία.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε επίσης ότι κατά την Κυπριακή Προεδρία και θα υπάρξει συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας (ΕΙΤ), που αποτελεί ένα νέο εργαλείο που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να δημιουργήσει συνθήκες αναπτυξιακής σ

Keywords
Τυχαία Θέματα