Ομήρου: Μέγιστη εκτροπή από τα συμφωνηθέντα συνιστούν οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ

14:42 3/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως είναι σαφές ότι υπάρχει πλήρης αποδοχή της τουρκικής θέσης για διακοπή των συνομιλιών και επικέντρωση της διαδικασίας σε λεγόμενα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στην έκθεση του Μπαν Γκι Μουν, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, αναφορικά με την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο.

Σε

δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί ότι η πιο πάνω τοποθέτηση από πλευράς ΟΗΕ, συνιστά, «μέγιστη εκτροπή η οποία συνίσταται σε πλήρη αποδοχή της τουρκικής θέσης ότι το Κυπριακό είναι ζήτημα καλής γειτονίας των δύο κοινοτήτων που πρέπει να ζήσουν πλάι – πλάι».

«Η κατοχή διαγράφεται και το κυπριακό πρόβλημα ως πρόβλημα παραβίασης του διεθνούς δικαίου δεν υπάρχει», είπε ο κ. Ομήρου.

Απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ διερωτήθηκε κατά πόσον «έχει αποδεχθεί αυτή την εκτροπή που επιχειρείται μέσω της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ καθώς και την αλλαγή της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων όπως αυτή συμφωνήθηκε το 2008».

Ο κ. Ομήρου είπε «πως το ζήτημα που προκύπτει είναι υψίστης σημασίας αφού σηματοδοτείται για πρώτη φορά, με δική μας συγκατάθεση, η εγκατάλειψη ενασχόλησης με την ουσία του Κυπριακού και επιλέγεται η μέθοδος ‘αποκατάστασης σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας’».

«Η Κυβέρνηση καλείται να δώσει εξηγήσεις», είπε ο κ. Ομήρου.

Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ εντοπίζει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του «προαναγγέλλει αλλαγή της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων όπως αυτή συμφωνήθηκε το 2008».

Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου είπε πως «ουσιαστικά προαναγγέλλεται η διακοπή των διαπραγματεύσεων επί της ουσίας του Κυπριακού» και σύμφωνα με τα όσα το ΟΗΕ σημειώνει, «η προσοχή θα εστιαστεί στη συνέχιση του έργου των τεχνικών επιτροπών» είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα