Η Τουρκία, το πιο ασφαλές λιμάνι, δηλώνει ο Μπαγίς

17:04 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την κυπριακή οικονομία και ειδικότερα την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, ασχολείται ο τουρκικός Τύπος, προβάλλοντας δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία αποτελεί ασφαλές λιμάνι για την ΕΕ.

Η Sabah, στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Η Τουρκία, το πιο ασφαλές λιμάνι», γράφει ότι προκάλεσε ανησυχία το γεγονός ότι η φόρμουλα που ίσχυσε για την Κύπρο

για φορολόγηση στις καταθέσεις που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ άρχισε να μελετάται και για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Στο μεταξύ το ΔΝΤ υποδεικνύει την Τουρκία για χρήματα και επενδύσεις, χαρακτηρίζοντας αυτήν ως χώρα με ισχυρή οικονομία, αναφέρει εφημερίδα.

Η Sabah, σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων, γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός οικονομικών των κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη πώληση του χρυσού που υπάρχει στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, διερωτήθηκε σε ποιους θα πωλούν οι Ε/κ και υποστήριξε ότι η Δημοκρατία της Κύπρου «συστάθηκε πάνω στα θεμέλια ενός συνεταιρισμού, ο οποίος ήταν κατά το 70% Ε/κ και κατά το 30% Τ/κ».

Στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Η Δ/νση για την ΕΕ είναι εδώ», η Sabah γράφει ότι ο Υπουργός ΕΕ της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, είπε πως «για την ΕΕ το ασφαλές λιμάνι είναι η Τουρκία. Αν υπήρχε ηγεσία του Πρωθυπουργού μας στην περιοχή, αυτή η κρίση θα είχε επιλυθεί».

Ο Εγκεμέν Μπαγίς είπε πως «θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους φίλους μας ότι δεν μπορεί να βγει ίσια γραμμή με στραβό χάρακα».

Ακόμα και το γεγονός ότι η εφαρμογή στη “νότια Κύπρο”, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, θεωρείται επιτυχία και το να παίρνουν την εφαρμογή αυτή σαν παράδειγμα δεν είναι τίποτα άλλο πέραν της διατύπωσης του αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε η ΕΕ. ”Σε τέτοιου είδους περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι αναζητούν ένα λιμάνι που θα εμπνέει ασφάλεια. Η διεύθυνση εκείνου του ασφαλούς λιμανιού για την ΕΕ είναι η Τουρκία», είπε.

Η Sabah στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Η οικονομία μας είναι ολόγερη», γράφει ακόμα ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, τόνισε ότι η κρίση στην ΕΕ, στην περίπτωση κάθε κύματος, οδηγεί σε μία δόνηση, προσθέτοντας πως η επιβολή φόρου στις καταθέσεις στη Κύπρο ανησύχησε τις χώρες της ευρωζώνης, καθώς και τους καταθέτες στην περιοχή αυτή.

«Παρά τις ασάφειες, παγκοσμίως, η Τουρκία διατηρεί την οικονομική της σταθερότητα και τις μακροοικονομικές ισορροπίες της. Ως κυβέρνηση πάντα αποδίδαμε σημασία στη σταθερότητα και στην οικονομική πειθαρχία» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα