Όχι σε ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών, δηλώνει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

17:04 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον της ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, διαβεβαιώνοντας τους εργαζομένους των ημικρατικών οργανισμών ότι και η ΕΔΕΚ και όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν δεσμευθεί ότι θα εγγυηθούν, μέχρι τέλους, τη διασφάλιση των Ταμείων Συντάξεως

και των Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων.

Μετά από συνάντηση που είχε ο κ. Ομήρου με αντιπροσωπεία της Συντεχνίας Επιστημονικού Προσωπικού ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ), της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ στην ΑΗΚ και της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας ΑΗΚ (ΣΥΒΑΗΚ), ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ, Ανδρέας Πανόρκος, εξέφρασε την πλήρη “εκτίμηση και ευαρέσκεια” των εργαζομένων “για τις ευθαρσείς”, όπως είπε, “διαχρονικές τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα”.

“Παράλληλα”, δήλωσε ο κ. Πανόρκος, “παρακαλέσαμε τον Πρόεδρο της Βουλής όπως ο ίδιος ασκήσει την επιρροή του, ούτως ώστε να παραμείνουν οι οργανισμοί κάτω από το Δημόσιο Δίκαιο, για να προσφέρουν στον τόπο σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που περνούμε”.

“Την ίδια ώρα”, συνέχισε, “λάβαμε υπόψη και σεβόμαστε απόλυτα τις νουθεσίες του Προέδρου, όπως, ως οργανισμός, προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες, να προσπαθήσουμε να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο σωστοί προς τον πολίτη, αυτήν τη στιγμή που μας χρειάζεται και αναλάβαμε δέσμευση ενώπιόν του ότι αυτό θα προσπαθήσουμε να πράξουμε”.

“Δύο ήσαν τα βασικά θέματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησής μας, από τα οποία το ένα αφορά την αντίθεση των εργαζομένων στην ΑΗΚ σε προθέσεις ιδιωτικοποίησης της Αρχής, όπως περιέχονται στο Μνημόνιο που συνομολόγησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα,” είπε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους.

“Το δεύτερο θέμα”, συνέχισε, “αφορά τα Ταμεία Προνοίας των εργαζομένων, τα χρήματα των οποίων είναι κατατεθειμένα στη μία εκ των Τραπεζών, η οποία αυτήν τη στιγμή ευρίσκεται υπό καθεστώς εξυγίανσης”.

“Η δική μας η θέση”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “είναι πολύ απλή, σαφής και διαχρονική και είμαστε εναντίον εκποίησης των οργανισμών δημόσιας ωφέλειας, διότι πιστεύουμε πως αυτοί οι οργανισμοί μόνον θετικά έχουν συνεισφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην κυπριακή κοινωνία και οικονομία”.

“Μπορώ να εκφράσω, με τη γνώση που έχω όλα αυτά τα έτη στο δημόσιο βίο”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “ότι, πράγματι, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν συνεισφέρει, εκ του εμφανούς αλλά και αφανώς, τεράστια χρηματικά ποσά για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ό,τι αυτό σημαίνει”.

Ο κ. Ομήρου θέλησε να στείλει το μήνυμα, όπως είπε, “ότι υπήρξαν και πολύτιμες συνεισφορές της ΑΗΚ που δεν έγιναν γνωστές και αυτό ας σημειωθεί από εκείνους από τους οποίους πρέπει να σημειωθεί”.

“Ιδιαιτέρως σε περιόδους οικονομικής κρίσης”, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “είναι αδιανόητο να γίνονται συζητήσεις για οιασδήποτε μορφής είτε ιδιωτικοποίηση είτε μετοχοποίηση, επειδή αυτό που θα συμβεί”, πρόσθεσε, “είναι ότι θα εκποιηθούν έναντι πινακίου φακής”.

“Άρα, λοιπόν”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “αυτήν τη στιγμή, η θέση της ΕΔΕΚ είναι: Όχι σε ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών”.

“Αναφέρομαι”, είπε ο κ. Ομήρου, “στους συγκεκριμένους ημικρατικούς οργανισμούς, για τους οποίους έχει γίνει λόγος και εγγράφως περιελήφθησαν στο Μνημόνιο, δηλαδή Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, cyta και Αρχή Λιμένων Κύπρου”.

“Πέραν τούτου”, συνέχισε, “θέλω να υπενθυμίσω ότι, τουλάχιστον, από πλευράς Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών cyta και Αρχή Λιμένων, υπήρξαν σκέψεις ή προτάσεις για να καλύψουν το αναλογούν σε αυτούς τους ημικρατικούς οργανισμούς ποσόν ή ποσά, ούτως ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες, όπως αυτές διατυπώνονται στο Μνημόνιο, για συνεισφορά δηλαδή ή για πρόβλεψη είσπραξης ενός ποσού περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ”.

“Είμαι βέβαιος”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ θα προβληματισθεί γύρω από αυτό το θέμα και ότι θα εξεύρει πόρους από τα έσοδα, ενδεχομένως, της Αρχής, για τα επόμενα έτη, διότι δεν πρόκειται για κάτι που θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αλλά υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας, ο οποίος δίδει τη δυνατότητα για να μπορέσει και η ΑΗΚ να ανταποκριθεί σε αυτόν το σχεδιασμό, που, ενδεχομένως, θα υπάρξει”.

“Σε ό,τι αφορά τα Ταμεία Προνοίας”, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, “επαναλαμβάνω ότι αυτά όπως και οι Συντάξεις των εργαζομένων αποτελούν, πράγματι, μίαν ιερή υπόθεση και θα πρέπει το κράτος να κινηθεί προς την κατεύθυνση της πλήρους διασφάλισης αυτών των Ταμείων”.

Ο κ. Ομήρου διευκρίνισε ότι “υπάρχει δέσμευση της Κυβέρνησης έναντι της Βουλής, ότι θα υπάρξουν τέτοιες νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα ικανοποιούν τους εργαζομένους και αναμένουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα πάρουν σάρκα κα οστά και, όπου χρειάζεται νομοθετική επένδυση, θα κατατεθεί κυβερνητικό νομοσχέδιο, για να τύχει της ψήφισης της Βουλής των Αντιπροσώπων”.

“Επαναλαμβάνω και τη δέσμευση που είχαμε δώσει στη Βουλή, όπως και όλα τα πολιτικά κόμματα”, πρόσθεσε, “ότι θα εγγυηθούμε, μέχρι τέλους, τη διασφάλιση των Ταμείων Συντάξεως και των Ταμείων Προνοίας των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς”.

Keywords
Τυχαία Θέματα