Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε τη θέση στο ΣΑ του ΟΗΕ, κατηγορώντας το σώμα για ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’

17:55 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Σαουδική Αραβία, σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη θυμού για την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία και να αναλάβει δράση σε άλλα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα καταλάβει την έδρα της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βασίλειο καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε “δύο μέτρα και δύο σταθμά” στη Μέση Ανατολή και ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο θυμός του Ριάντ στρέφεται κυρίως εναντίον της Ουάσινγκτον, τον παλαιότερο διεθνή σύμμαχό του, η οποία μετά την Αραβική Ανοιξη έχει ακολουθήσει πολιτικές στις οποίες οι σαουδάραβες ηγέτες έχουν αντιταχθεί κατηγορηματικά και οι οποίες έχουν βλάψει σοβαρά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν σαουδάραβες αναλυτές.

Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης εξοργισθεί από την προσέγγιση ανάμεσα στο Ιράν, τον παλιό περιφερειακό αντίπαλό της, και τις ΗΠΑ, η οποία έχει εκδηλωθεί αφού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικά τον περασμένο μήνα με το νέο Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στην υψηλότερου επιπέδου επαφή που έχει υπάρξει ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και περισσότερο από τρεις δεκαετίες.

Επικαλούμενο την αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να επιλύσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, να πάρει μέτρα για να τερματισθεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και να σταματήσει τη διάδοση των πυρηνικών στην περιοχή, το Ριάντ υποστηρίζει πως το σώμα αντίθετα διαιώνισε συγκρούσεις και δυσαρέσκειες.

“Η Σαουδική Αραβία (…) δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας έως ότου αυτό το τελευταίο μεταρρυθμισθεί και του δοθούν τα μέσα για να επιτελέσει το καθήκον του και να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο”, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του σαουδαραβικού Υπουργείου Εξωτερικών που μεταδόθηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο σαουδάραβας Υπουργός Εξωτερικών είχε ματαιώσει μια ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκφράζοντας μ` αυτό τον τρόπο την απογοήτευσή του για την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας στο θέμα της Συρίας καθώς και στο Παλαιστινιακό, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο όσον αφορά το χειρισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με τις δυτικές δυνάμεις να ασκούν πίεση για ισχυρότερες κυρώσεις εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ-κσαντ και τη Ρωσία να ασκεί βέτο σε αποφάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους αντάρτες στη σύγκρουση. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και η Κίνα είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο). Τα άλλα κράτη συμμετέχουν στο σώμα αυτό σε εναλλασσόμενη βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα