Η “Πολυγλωσσία στην Ευρώπη” στο επίκεντρο Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου στη Λεμεσό

19:13 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η γλώσσα έχει ουσιαστική σημασία στο στόχο που η Ευρώπη έχει θέσει για συνεργασία, ελευθερία, ισότητα, αλληλεγγύη και πολυμορφία, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι “την ημέρα που η Ευρώπη θα παύσει να μιλά τις πολλές γλώσσες που μιλάει σήμερα, θα παύσει να υπάρχει ως ιδέα και ως όραμα”.

Σε χαιρετισμό της στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο “Πολυγλωσσία στην Ευρώπη”, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, η κ. Βασιλείου είπε πως, παρά τη βαθιά οικονομική

κρίση, που έχει κλονίσει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο θεμελιώδης στόχος παραμένει ο ίδιος για συνεργασία για μια καλύτερη κοινωνία, σεβόμενοι, παράλληλα, πλήρως τις διαφορές μας.

“Η γλώσσα έχει ουσιαστική σημασία στην αποστολή μας αυτή. Εάν σταματήσουμε να προσπαθούμε να μάθουμε τη γλώσσα των γειτόνων μας, τότε είναι λιγότερο πιθανό να κατανοήσουμε τις ανησυχίες τους και ακόμα λιγότερο πιθανό να τους συνδράμουμε”, ανέφερε και σημείωσε πως “σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ο πολιτισμός και η γλώσσα εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του αισθήματος ότι ανήκουμε στην ίδια κοινότητα”.

Υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ φιλοξενεί 23 επίσημες γλώσσες (24 του χρόνου με την Κροατία) και περίπου 60 μειονοτικές και περιφερειακές γλώσσες, καθώς και 100 γλώσσες μεταναστών, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε πως “κάθε γλώσσα αποτελεί έκφραση μιας μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας και καμία δεν θα πρέπει να θυσιαστεί στον βωμό της αποτελεσματικότητας”.

Σημείωσε, επίσης, ότι η εκπαίδευση κατέχει σήμερα κομβική θέση στη χάραξη των οικονομικών πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει, ετησίως, πολιτικές σε όλα τα κράτη μέλη, παρέχοντάς τους συμβουλές σχετικά με το πώς θα πρέπει να χειριστούν τις πλέον επιτακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία τους, μεταξύ άλλων, μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

” Η νέα αυτή προώθηση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της χάραξης της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι εξαιρετικής σημασίας. Διότι αυτό που ακριβώς επιθυμούμε είναι η εκμάθηση νέων γλωσσών να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της εκπαίδευσης για μια κοινωνία της γνώσης”, είπε και συμπλήρωσε πως, αυτό εξηγεί γιατί το μελλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, το «Erasmus για όλους», περιλαμβάνει, ως έναν από τους έξι στόχους του, την εκμάθηση γλωσσών και τη γλωσσική πολυμορφία.

Το «Erasmus για όλους», σύμφωνα με την κ.Βασιλείου, παρέχει μια ιστορική ευκαιρία για να δοθεί ώθηση στην εκμάθηση γλωσσών σε όλη την ΕΕ και υπολογίζεται ότι έως το 2020, 900 χιλιάδες άτομα ετησίως θα μπορούν να συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενες από την ΕΕ ανταλλαγές, ως μαθητές, καθηγητές, φοιτητές, καταρτιζόμενοι, διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους ή εθελοντές.

“Φιλοδοξία μας είναι να εντάξουμε την εκμάθηση γλωσσών σε κάθε εμπειρία κινητικότητας για όλους της κλάδους τους εκπαίδευσης και αν το επιτύχουμε, θα αυξήσουμε θεαματικά τον αριθμό

Keywords
Τυχαία Θέματα