Η κυβέρνηση προβαίνει στη λήψη μέτρων για σταθεροποίηση του τρ. συστήματος, είπε ο ΥΠΑΜ

18:53 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να φέρει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, προβαίνει στη λήψη άμεσων και αποφασιστικών μέτρων, τα οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και θα θέσουν τις βάσεις, για ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, δήλωσε απόψε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του, στην Ετησία Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας, ο κ. Φωτίου είπε πως «τα μέτρα αυτά, θα αποτελέσουν τους βασικούς στρατηγικούς άξονες,

πάνω στους οποίους θα κινηθούμε, για να πετύχουμε πρόοδο και ευημερία», για να προσθέσει πως «πρωταρχικής σημασίας, θεωρείται ο τομέας της ενέργειας, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση, επιδιώκει να καταστήσει τη χώρα μας, ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε «το γεγονός αυτό, εκτός από την οικονομική ανάπτυξη, θα συμβάλει αποφασιστικά στη γεωπολιτική σταθερότητα και ειρήνη στον ευαίσθητο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου», σημειώνοντας πως «για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, ο σχεδιασμός βασίζεται στην αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των γηγενών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, στη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, με δυνατότητες εξυπηρέτησης και των γειτονικών μας χωρών και στην εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας σε οικονομία με βάση τη γνώση γύρω από θέματα υδρογονανθράκων».

Επίσης, είπε πως ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται «στην προσέλκυση στη χώρα μας, εταιρειών παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών για τις δραστηριότητες έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τόσο εντός της δικής μας ΑΟΖ, όσο και στον θαλάσσιο χώρο των όμορων φίλων κρατών και στη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό διαμετακομιστικό κέντρο πετρελαιοειδών».

«Είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «να τονιστεί ότι, κατά τη διαμόρφωση των σχεδιασμών μας, λαμβάνουμε πάντοτε υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τα θετικά αποτελέσματα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Noble Energy International Ltd, αποκάλυψε το τρίτο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής, κοίτασμα φυσικού αερίου στη Λεκάνη της Λεβαντίνης».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «και στα υπόλοιπα τεμάχια που έχουν χορηγηθεί άδειες έρευνας υδρογονανθράκων, βρίσκονται ήδη υπό εξέλιξη γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες, ενώ αναμένεται ότι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014, οι εταιρείες Eni/Kogas και Total, θα είναι σε θέση να προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεων για εντοπισμό φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου».

«Η όποια προσπάθεια στον τομέα αυτό, δε θα μπορούσε να αναπτυχθεί επαρκώς, χωρίς τη δημιουργία μιας αξιόπιστης ομπρέλας ενεργειακής ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση, προωθεί τον στενό συντονισμό υπουργείων και κρατικών φορέων, για καταρτισμό ανάλογων σχεδιασμών, οι οποίοι θα αποτρέψουν κινδύνους και απειλές κατά των ενεργειακών υποδομών και επενδύσεων», είπε.

Επιπρόσθετα, είπε ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει ανάλογη διπλωματία, μέσα από συνομολόγηση συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με φίλες χώρες, οι πλείστες των οποίων έχουν συμφέροντα μέσω των εταιριών τους που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ακόμα ότι «η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, αποτελεί επίσης, τομέα υψίστης σημασίας στην αξιοποίηση της γνώσης, σε ένα ευρύ φάσμα δράσης», για να προσθέσει ότι «φέτος, τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτοπόρο σχέδιο για την επιχειρηματική καινοτομία, με το οποίο, σύντομα θα διατεθεί το ποσό των €4 εκ. σε καινοτομίες κυπριακών επιχειρήσεων για προώθηση νέων υπηρεσιών και αγαθών».

Κάλεσε την επιχειρηματική κοινότητα όπως αναλάβει πρωτοβουλίες για αξιοποίηση της έρευνας και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών, ούτως ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους.

Κατέληξε λέγοντας πως το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, προτίθεται να αναπτύξει κατάλληλα εργαλεία για διοχέτευση των διατιθέμενων πόρων, προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι «ένα σχέδιο δράσης χωρίς τη συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα ήταν αναμφίβολα ελλιπές, ακριβώς γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην κυπριακή οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα