Η Κυπριακή Προεδρία θα εργασθεί για ανάπτυξη και απασχόληση στην ΕΕ

13:23 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, εργάζεται με στόχο να βρεθεί ο αναγκαίος συμβιβασμός και σύγκλιση διαφορετικών απόψεων μεταξύ των κρατών – μελών, με στόχο να υπάρξει ένας προϋπολογισμός της ΕΕ, “του οποίου οι κατευθύνσεις να είναι ξεκάθαρες: Να βοηθά στην υλοποίηση του στόχου της ανάπτυξης και της απασχόλησης”.

Σε προσφώνησή της στη σύνοδο της Συντονιστικής

Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων (ΕΣΣΕ), στο οίκημα της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, η κ. Χαραλάμπους ενημέρωσε τους συνέδρους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν το Υπουργείο της και την Κυβέρνηση γενικότερα, τόσο για τις εργασιακές σχέσεις, όσο και για τα ζητήματα απασχόλησης, την ανεργία και τα προγράμματα ανάπτυξης, την ΑΤΑ και τον 13ο μισθό, αλλά και για τη διαδικασία των διαβουλεύσεων με την Τρόικα.

“Το 25% περίπου του εργατικού δυναμικού της Κύπρου”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, “είναι μη Κύπριοι, ένα μεγάλο μέρος είναι εργαζόμενοι από άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα άλλο μεγάλο μέρος είναι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες”.

“Το κεφάλαιο της παράνομης και αδήλωτης εργασίας”, πρόσθεσε, “είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο, το οποίο δεν έχει μόνον οικονομικές προεκτάσεις, αλλά και κοινωνικές”.

Η ΕΣΣΕ ιδρύθηκε το 1973 και τώρα εκπροσωπεί 85 συνδικαλιστικές οργανώσεις από 36 χώρες, συν 10 βιομηχανικές ομοσπονδίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνέδρων και σε ό,τι αφορά κυρίως το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Απασχόλησης, η Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες και πεποίθησή της είναι ότι “σε κάποιο βαθμό αρκετές από αυτές είναι υπαρκτές” και ότι συμμερίζεται η ίδια “κάποιες από αυτές τις ανησυχίες, το μεγάλο ερώτημα, όμως”, πρόσθεσε η κ. Χαραλάμπους, “είναι εάν θα αφήσουμε αυτές τις ανησυχίες στη μέση”.

Σε απαντήσεις της προς άλλους συνέδρους – συνδικαλιστές, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η προσπάθεια της κυπριακής Προεδρίας είναι να υπάρξουν “όσο το δυνατό πιο απλοποιημένες διαδικασίες, αλλά και διαφανείς, οι οποίες θα διασφαλίζουν ότι, ιδιαιτέρως, οι πόροι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διοχετεύονται σε ανάπτυξη και ειδικότερα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

“Για εμάς”, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας, “αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι στην Κύπρο οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες και είμαστε σε διαδικασία διαλόγου, αυτήν τη στιγμή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε έναν εγγυοδοτικό/ χρηματοδοτικό οργανισμό που θα δίδει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

“Τεράστιας, επίσης, σημασίας”, πρόσθεσε, “είναι το να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό που έχει ονομασθεί Τραπεζική Ένωση, η δημιουργία της οποίας είναι αυτή η διαδικασία που θα εκφορτώσει πλείστες όσες χώρες από τα χρήματα με τα οποία έχουν δανειοδοτηθεί, ή που θα δανειοδοτηθούν, για το χρηματοπιστωτικό και το τραπεζικό τους σύστημα και θα

Keywords
Τυχαία Θέματα