Βασικές ελλείψεις στο αλβανικό δικαστικό σύστημα

12:13 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την έντονη ανησυχία του για τις βασικές ελλείψεις που υπάρχουν στο δικαστικό σύστημα της Αλβανίας, εξέφρασε σήμερα, με επιστολή του προς τον Αλβανό Υπουργό Δικαιοσύνης Εντουάρντ Χαλίμι, ο Επίτροπος για τ` ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νίλς Μουϊζνιεκς.
Ο Επίτροπος επισημαίνει ότι είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό των αιτήσεων που εγκρίνονται και αφορούν την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας από το κράτος και τονίζει ότι η δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας δεν δίνεται σ` όσους δεν δικαιούνται κοινωνικής φροντίδας και περίθαλψης στην Αλβανία.
Ένα άλλο ζήτημα που,

κατά τον Επίτροπο, δεν συνάδει με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι και το γεγονός ότι, όπως διαπιστώνει, είναι ανεπαρκής ο αριθμός των δικηγόρων που έχουν επιλεγεί για να συνδράμουν σ` αυτή την παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας.
Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής των δικηγόρων και οι αμοιβές τους δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικές, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποτελεσματική πρόσβαση στα δικαστήρια και εκείνων που βρίσκονται σε οικονομικά αδύναμη κατάσταση, υπογραμμίζει ο κ. Μουϊζνιεκς.
Εμπόδιο, τέλος, για την απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δικαιοσύνη στην Αλβανία αποτελεί, κατά τον Επίτροπο, το ύψος των δικαστικών εξόδων, εξαιτίας των οποίων πολλά άτομα έχουν αποφύγει να διεκδικήσουν δικαστικά το δίκαιο τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών.
«Η πρόσβαση στη δικαιοσύνη και σε μια δίκαιη δίκη είναι βασικά στοιχεία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας και οι αλβανικές Αρχές θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι το σύστημα της χώρας της νομικής βοήθειας και νομικών συμβουλών βοηθά αποτελεσματικά τους ανθρώπους σε μια εύθραυστη οικονομική ή κοινωνική κατάσταση να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους”, καταλήγει ο Επίτροπος

Keywords
Τυχαία Θέματα