Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα το κυπριακό καθεστώς τραπεζικών εγγυήσεων

15:52 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στο κυπριακό καθεστώς κρατικών εγγυήσεων για τα πιστωτικά ιδρύματα, το οποίο θα επιτρέψει την πρόσβαση των επιλέξιμων τραπεζών σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση.

Η απόφαση της Κομισιόν λήφθηκε βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεων, ενώ το καθεστώς εγγυήσεων θα συμβάλει, όπως τονίζει, ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου χωρίς να

προκληθούν αδικαιολόγητες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τον περασμένο μήνα, η Κύπρος κοινοποίησε σχέδια για τη θέσπιση καθεστώτος κρατικών εγγυήσεων για πιστωτικά ιδρύματα. Οι εγγυήσεις θα καλύπτουν, έναντι αμοιβής και των κατάλληλων εξασφαλίσεων, νέα δάνεια που θα συναφθούν και/ή νέα ομόλογα που θα εκδοθούν πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012, με διάρκεια έως πέντε ετών.

Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το καθεστώς είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις που έχει εκδώσει σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις προς τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης, ιδίως δε με τους κανόνες που έχει θεσπίσει για τον καθορισμό αντιτίμου και τους όρους για τις κρατικές εγγυήσεις. Το μέτρο είναι στοχοθετημένο, αναλογικό και περιορισμένο από άποψη διάρκειας και πεδίου εφαρμογής. Ειδικότερα, το καθεστώς είναι ανοικτό σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν συσταθεί στην Κύπρο, περιλαμβανομένων των θυγατρικών ξένων τραπεζών και των συνεταιριστικών πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι δικαιούχοι πρέπει να καταβάλλουν αμοιβή η οποία είναι ευθυγραμμισμένη προς τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πέραν τούτου, οι δικαιούχοι θα υπόκεινται σε δεσμεύσεις ως προς τη συμπεριφορά τους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση της κρατικής στήριξης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν περιορισμούς όσον αφορά την επέκταση και την εμπορική στρατηγική, καθώς και όρους όσον αφορά τις αμοιβές του προσωπικού και την καταβολή επιμισθίων (bonus). Τέλος, η Κύπρος δεσμεύθηκε να κοινοποιεί σχέδια βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που κάνουν έντονη χρήση του καθεστώτος.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω καθεστώς εγγυήσεων αποτελεί κατάλληλο μέσο για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία της Κύπρου και, ως τέτοιο, είναι συμβατό με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα