ΕΠΟΠΑΗ: Η ΑΗΚ να επιδιώξει αναθεώρηση της διατίμησης για θερμοσυσσωρευτές

14:54 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΠΟΠΑΗ καλεί την ΑΗΚ να προβάλει  προς τη ΡΑΕΚ την ευεργετική τεχνικά και οικονομικά συνεισφορά της κατανάλωσης από τους θερμοσυσσωρευτές και να επιδιώξει αναθεώρηση της “επιβεβλημένης και υπερβολικά επιβαρυνόμενης διατίμησης 55″.

Σε επιστολή η οποία απευθύνεται στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΑΗΚ και στον Γενικό Διευθυντή, με κοινοποίηση στον Υπουργό Εμπορίου,

ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ αναφέρει ότι θα πρέπει να μειωθεί δραστικά αυτή η διατίμηση (εάν είναι δυνατόν και κάτω του κόστους καυσίμου), σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο “θα μπει το θέμα σε σωστή βάση και ιδιαίτερα σ’ αυτή τη κρίση που διέρχεται ο τόπος οι καταναλωτές θα ικανοποιηθούν τουλάχιστον για την περσινή υπερχρέωση στην οποία απροβλημάτιστα υποβλήθηκαν”.

Ο κ. Πανόρκος αναφέρει ότι το θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της Οργάνωσης, το οποίο και αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τους προβληματισμούς που υπάρχουν , θεωρώντας ότι η Αρχή “θα ήταν σωστό να ενεργήσει άμεσα και θα πρέπει να ενημερώσει τους καταναλωτές οι οποίοι ψάχνονται για λύσεις”.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι πέρσι η Αρχή έτυχε δυσμενούς κριτικής λόγω των υψηλών λογαριασμών που έλαβαν οι καταναλωτές, ο οποίοι “ακολουθώντας την πολιτική της ΑΗΚ ξόδεψαν και προνόησαν για τα σπίτια τους εγκατάσταση τέτοιου συστήματος θέρμανσης και τα τελευταία χρόνια με τις εκάστοτε αναϊσορροπήσεις των διατιμήσεων έχουν εγκλωβιστεί και οδηγηθεί σε αδιέξοδο αφού οι χρεώσεις τους που αρχικά ήταν δελεαστικά χαμηλές, στην συνέχεια εξελίχθηκαν σε υπέρογκα ποσά”.

Αναφέρεται ακόμη ότι η κατανάλωση των θερμοσυσσωρευτών αποτελεί μια απαραίτητη προστασία του συστήματος, “ιδιαίτερα με την ανεξέλεγκτη παραγωγή ηλεκτρισμού των αιολικών πάρκων και εύλογα διερωτάται κανείς αν αυτές οι ευεργετικές ιδιότητες της θερμοσυσσώρευσης έχουν συνυπολογιστεί από οποιοδήποτε αρμόδιο στις περιβόητες αναϊσσοροπήσεις των διατιμήσεων, όπου μεγάλο κόστος έχει μετακυλιστεί στη διατίμηση για τους θερμοσυσσωρευτές από άλλες κατηγορίες πελατών, με αποτέλεσμα την τρομακτική αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε τέτοια μορφή θέρμανσης λόγω της προηγούμενης πολιτικής της ΑΗΚ”.

“Στους θερμοσυσσωρευτές διοχετεύεται ενέργεια τις ώρες που η ζήτηση ηλεκτρισμού είναι χαμηλή και αποθηκεύεται ως ενέργεια θέρμανσης και χρησιμοποιείται τις ώρες αιχμής. Δηλαδή είναι μια μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Γιατί να μην επιδοτούνται όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, διερωτάται τέλος στην επιστολή της η ΕΠΟΠΑΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα