Το Al Jazeera για τη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη – «Η ανεξαρτησία των μέσων στο σκαμνί»

» «Τα ελληνικά μέσα κρατούνται όμηροι από το πολιτικό σύστημα», υποστηρίζει ο έλληνας ρεπόρτερ που κατηγορείται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων».

Με αυτόν τον υπότιτλο ξεκινάει το άρθρο του Γιάννη Ψαρόπουλου, ρεπόρτερ του Al Jazeera στην Ελλάδα, στο οποίο αναφέρεται εκτενώς στις εξελίξεις και την έκβαση της νέας δίκης του Κώστα Βαξεβάνη

για τη δημοσιοποίησης της Λίστας Λαγκάρντ.

«Η δίκη διεκόπη χωρίς τελικό συμπέρασμα», αναφέρει το άρθρο. «Είναι η δεύτερη φορά που ο Κώστας Βαξεβάνης κάθεται στο σκαμνί με την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Το φερόμενο ως αδίκημα που διέπραξε δεν είναι άλλο από τη δημοσιοποίηση 2.059 ονομάτων Ελλήνων που είχαν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα τον περασμένο Οκτώβριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για το «νέο δυνατό όπλο στο οπλοστάσιο των δικηγόρων του κ. Βαξεβάνη, το ότι το περασμένο καλοκαίρι, η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για τη Λίστα παρέπεμψε σε δίκη των πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και δύο πρώην «κεφαλές» του ΣΔΟΕ, για πιθανή εγκληματική αμέλεια αλλά και αδυναμία αξιοποίησης της Λίστας».

Εκτενής αναφορά έγινε για το περιοδικό HOT DOC, «το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2012 και είναι πλέον αυτοσυντήρητο, με κυκλοφορία 20.000 φύλλα ανά τεύχος». Το περιοδικό αρνείται να δεχθεί διαφήμιση του Δημοσίου Τομέα ή οποιασδήποτε τράπεζας», καταλήγει.

Το άρθρο αναφέρεται και στην πρώτη δίκη του Κώστα Βαξεβάνη, «η οποία κατέληξε αθωωτική για τον ίδιο, όμως η Εισαγγελία υπέβαλε έφεση επί της απόφασης. Λίγο καιρό μετά, ο Βαξεβάνης επέστρεψε στο σπίτι του για να βρει πέντε άντρες στην αυλή του. Η αστυνομία υποστήριξε πως επρόκειτο για διάρρηξη, όμως ο ίδιος είναι πεπεισμένος πως ήταν κυβερνητικοί πράκτορες.»

«Όποιες και να είναι οι επιρροές του, ή η απουσία αυτών», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «το σίγουρο είναι πως ο Βαξεβάνης είναι ικανότατος στο να τοποθετεί τον εαυτό του στο επίκεντρο της υπόθεσης. «Μια καταδικαστική απόφαση θα με στείλει στη φυλακή και θα κάνει τον κόσμο να συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα – ότι υπάρχει ένα σοβαρό ερωτηματικό πάνω από την Ελευθερία του Τύπου».

»Ο Βαξεβάνης βλέπει τους ανορθόδοξους τρόπους του υπό τον πιο καλλωπιστικό φωτισμό: «Πριν ένα χρόνο ήμασταν ένα μάτσο τρελοί», λέει. «Σήμερα είμαστε ένας κίνδυνος προς το σύστημα».», καταλήγει.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο

Keywords
Τυχαία Θέματα