Η Επιτροπή GRECO για τη διαφθορά στη Γαλλία

16:56 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Με έκθεση της για την Γαλλία, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης ( GRECO ), επιδοκιμάζει μεν μία σειρά από πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα για την πρόληψη της διαφθοράς αλλά επισημαίνει ότι, οι κανόνες που ισχύουν για τους βουλευτές, εισαγγελείς και δικαστές στην Γαλλία, δεν είναι ικανοί να σταματήσουν την διαφθορά σ` αυτές τις κοινωνικές τάξεις.

Στην

έκθεση της GRECO συμπεραίνεται ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές δεν δεσμεύονται ακόμη από κατάλληλους κανόνες που να εμποδίζουν τις “συγκρούσεις συμφερόντων” κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και να εξασφαλίζουν διαφάνεια στις δηλώσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και τα άλλα οικονομικά οφέλη, που έχουν από δωροληψίες και άλλα.

Αναφερόμενη στο Γαλλικό σύστημα δικαιοσύνης η έκθεση επισημαίνει ότι, αυτό διατηρεί την ακεραιότητα του, όταν πρόκειται για υποθέσεις παγκόσμιου ενδιαφέροντος αλλά υπάρχουν ελάχιστες εγγυήσεις για την αντικειμενική λειτουργία των δικαστηρίων, σε εμπορικές και άλλες υποθέσεις.

Διαπιστώνει ακόμη ότι, η εκτελεστική εξουσία παρεμβαίνει πολλές φορές στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, με πειθαρχικές διώξεις των δικαστών και έμμεσες απειλές για την καριέρα τους.

Συμφωνώντας ότι η εξουσία που είχε ο Γάλλος Υπουργός Δικαιοσύνης, να δίνει εντολές προς τους εισαγγελείς και να κατευθύνει το έργο τους, καταργήθηκε το 2013, ζητά όμως να καθορισθούν αυστηρότερα πρότυπα για τον καθορισμό των υποθέσεων που αφορούν θέματα ασφάλειας και εσωτερικές κρατικές υποθέσεις.

Οι σχετικές παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά, σε έρευνες σχετικά με ευαίσθητες υποθέσεις ή μεγάλης διαφθοράς, συνιστάται στην έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα