Διαφάνεια στην τιμολόγηση της ΑΗΚ προωθεί άμεσα η ΡΑΕΚ

16:34 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαφάνεια στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος προωθεί άμεσα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και εντός 1-2 μηνών θα βγάλει αποφάσεις για την ΑΗΚ που να την υποχρεώνει να εφαρμόζει διαφάνεια στις διατιμήσεις.

Στον φετινό προϋπολογισμό, αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για διαφανή διαχωρισμό των λογαριασμών ώστε να αντιλαμβάνεται ο πολίτης πλήρως το κόστος για τη μεταφορά, παραγωγή,

διανομή και την προμήθεια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού της ΡΑΕΚ για το 2014, ο Πρόεδρός της Γιώργος Σιαμμάς ανέφερε ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση της Αρχής, κάτι που την αποτρέπει να ασκήσει τα καθήκοντα, τις αρμοδιότητες και εξουσίες της με τον κατάλληλο επαγγελματισμό.

Το κράτος, είπε, είχε την νομική υποχρέωση να διευθέτηση το θέμα της στελέχωσης των ανεξάρτητων αρχών μέχρι το τέλος 2013 ώστε να μπορούν ασκούν τα καθήκοντά τους αποτελεσματικά, κάτι που έγινε μόνο στην περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας. Ανέφερε ότι στην ΡΑΕΚ όλες οι θέσεις είναι δικαιολογημένες και το προσωπικό ασχολείται με πολλά περισσότερα καθήκοντα απ’ ότι του αντιστοιχούν. Αυτή τη στιγμή η ΡΑΕΚ λειτουργεί με 11 άτομα προσωπικό και υπάρχουν 5 κενές θέσεις.

Κούρεμα στη ΡΑΕΚ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος διερωτήθηκε γιατί η ΡΑΕΚ υπέστη κούρεμα 2,4 εκ. ευρώ και δεν θεωρήθηκε μέρος της κεντρικής Κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ είπε ότι και η Αρχή έχει ακριβώς την ίδια απορία και έχουν σταλεί πολλές επιστολές στο Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο η απάντηση δεν ήταν ικανοποιητική, αφού το μόνο που τους εξήγησαν είναι πως η ΡΑΕΚ έχει ειδικό καθεστώς γιατί δεν παίρνει κρατική χορηγία. Ωστόσο εξήγησε πως το θέμα το χειρίζεται ο νομικός σύμβουλος της ΡΑΕΚ.

Σε σχέση με το σχέδιο εξυγίανσης της ΑΗΚ, ο Αντιπρόεδρος της ΡΑΕΚ Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι επιβλήθηκε υποχρεωτική μείωση δαπανών στην ΑΗΚ, και έγιναν εξοικονομήσεις εκατομμυρίων. Ωστόσο ανέφερε ότι αποφασιστικό ρόλο έχει η πολιτεία για τον εξορθολογισμό της οργανικής δομής της ΑΗΚ. Η ΡΑΕΚ, ανέφερε, πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση αλλά διαχωρίσει τον ρόλο της από το έργο της Κυβέρνησης που θα πάρει τις πολιτικές αποφάσεις και για την ιδιωτικοποίηση.

Οργανισμός Κυπριακή Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας

Στην επιτροπή συζητήθηκε επίσης ο προϋπολογισμός για το 2014 του Οργανισμού Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία κατάργησης. Όπως αναφέρθηκε, οι αρμοδιότητες και το προσωπικό του θα μεταφερθούν στο Τμήμα Γεωργίας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ενώ ο προϋπολογισμός του θα συνεχίσει να υφίσταται για όσο διάστημα ακόμα συνεχίζει να λειτουργεί ο οργανισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα