Οι ευκαιρίες αλλά και οι προκλήσεις από τη διασυνοριακή περίθαλψη αναλύθηκαν σε σεμινάριο

16:34 27/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στις ευκαιρίες αλλά και στις προκλήσεις που παρουσιάζονται για την Κύπρο από την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για τη διασυνοριακή περίθαλψη αναφέρθηκαν οι ομιλητές σε σεμινάριο για το θέμα αυτό που συνδιοργανώθηκε στη Λευκωσία από το Υπουργείο Υγείας και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

Το σεμινάριο άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης και η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Κύπρο,

Αλεξάνδρα Ατταλίδου. Μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νίκος Μαντάς, η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Ανδρέας Δημητρίου, ο Κοσμήτορας του St George’s του πανεπιστημίου του Λονδίνου Ανδρέας Χαραλάμπους και ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, ο Πρόεδρός του Νίκος Μαντάς, ανέφερε ότι η εφαρμογή της οδηγίας για τη διασυνοριακή ιατρική σίγουρα μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών που θα έχουν πρόσβαση στον ιδιωτικό τομέα της υγείας.

«Αυτό μπορεί να γίνει αφενός μέσω του αυξημένου τουριστικού ρεύματος που στρέφεται προς την Κύπρο αλλά και μέσω των μη Κύπριων Ευρωπαίων μόνιμων κατοίκων στη χώρα μας που εξακολουθούν να έχουν τα δικαιώματα υγείας στη χώρα τους» είπε.

Σημείωσε όμως ότι υπάρχει μια παραδοξότητα ειδικά όσον αφορά τον Κύπριο ασθενή αφού ο δικαιούχος δωρεάν νοσηλείας στον δημόσιο τομέα, θα δικαιούται διασυνοριακής περίθαλψης στο εξωτερικό, στα πλαίσια βέβαια που του επιτρέπει η χώρα του, αλλά δεν θα δικαιούται την ίδια θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα στην ίδια του τη χώρα.

«Αυτό δικαιολογεί και τις κάποιες επιφυλάξεις μερικών παρόχων υγείας του ιδιωτικού τομέα, για την πιθανότητα να σπρώξει κάποιους ασθενείς να καταφεύγουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για περίθαλψη. Βέβαια αυτό θα τελειώσει πιστεύουμε με την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, αν αυτό τελικά γίνει δυνατό», πρόσθεσε.

Η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους αναρωτήθηκε για την ετοιμότητα της Κύπρου να εφαρμόσει την οδηγία και για το «πώς θα κατοχυρώσουμε το δικαίωμα των πολιτών μας να μεταβαίνουν σε άλλη χώρα της ΕΕ για περίθαλψη και να τους επιστρέφονται οι δαπάνες νοσηλείας, την στιγμή που δεν τους έχουμε κατοχυρώσει κανένα δικαίωμα περίθαλψης στην δική μας χώρα».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν, είπε, είναι πάμπολλα, όπως το ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλιστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού στην Κύπρο, το ερώτημα τι θα πράττουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν προκαταβολικά και έθιξε και το θέμα ότι «εμείς δεν καταφέραμε να ρυθμίσουμε την θεσμοθετημένη συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα, πως θα εφαρμόσουμε συνεργασία με ξένες άλλες χώρες;»

Αναφερόμενη στα οφέλη της οδηγίας, είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η απρόσκοπτη περίθαλψη των ασθενών, αφού θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από φαρμακείο της χώρας τους με συνταγή που έλαβαν από άλλη χώρα της ΕΕ.

Αλλο ένα όφελος, συνέχισε, είναι η εξοικονόμηση χρόνου, μείωση των δαπανών καθώς και η βελτίωση διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, εφόσον θα γίνεται ανταλλαγή αναλύσεων και αξιολογήσεων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των νέων τεχνολογιών στον τομέα της υγείας.

Στην δική του ομιλία, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης, είπε ότι ο ΚΟΤ υπήρξε πρωτεργάτης της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος μπορεί σχετικά γρήγορα, και χωρίς σημαντικές νέες επενδύσεις, να προσφέρει διεθνώς ανταγωνιστικές υπηρεσίες στους εξής τομείς: διαγνωστικές εξετάσεις (check ups), οδοντιατρική, καρδιολογία, κοσμητική πλαστική χειρουργική, ορθοπεδική χειρουργική, οφθαλμολογία, κλιματολογικές θεραπείες κα μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο κ. Χαννίδης ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί ιδανικό προορισμό καθώς μπορεί να συνδυάσει άψογα την ιατρική θεραπεία με τις διακοπές, την ανάρρωση με την αναψυχή.

«Αισιοδοξούμε ότι ο τουρισμός υγείας θα βοηθήσει όχι μόνο στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος αλλά στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος ειδικά για τον τομέα αυτό, στην αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό και στη μείωση της εποχικότητας. Είναι ένα τμήμα της αγοράς το οποίο θα μας διευρύνει και διογκώσει την προσέλευση επισκεπτών και μάλιστα των επιθυμητών επισκεπτών», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε ότι απώτερός στόχος είναι η δημιουργία αναγνωρισιμότητας της Κύπρου ως προορισμού για Τουρισμό Υγείας, καθώς και η ενθάρρυνση των Κύπριων γιατρών και επιχειρηματιών για πιο έντονη δραστηριοποίηση στον τομέα.

Πρόσθεσε ότι οι πάροχοι υγείας και οι ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδιώξουν τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών τους, υιοθετώντας τα διεθνή συστήματα ποιότητας και να αναπτύξουν εθνικές και διεθνείς συνεργασίες για την προσέλκυση των διεθνών ασθενών.

Εκ μέρους του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, ο Πρόεδρός του Ανδρέας Δημητρίου ανέφερε ότι η εφαρμογή της οδηγίας δημιουργεί νέες συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα της υγείας στην Κύπρο και θέτει τα θεμέλια δημιουργίας συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ των επαγγελματικών υγείας στα πλαίσια της ΕΕ. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης νέων τομέων όπως ο ιατρικός τουρισμός με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της χώρας.

Πρόσθεσε ότι από πολύ νωρίς και με δικές τους πρωτοβουλίες κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς των τομέων της υγείας και του τουρισμού και από κοινού κατάρτισαν λεπτομερές σχέδιο δράσης για άντληση κονδυλίων από τα συγχρηματοδοτούμενα κονδύλια με στόχο τη δημιουργία ολοκληρωμένων δράσεων επαρκούς προώθησης και ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο και δημιουργία συγκεκριμένων πακέτων και ηλεκτρικών εργαλείων πληροφόρησης.

Επιπλέον, είπε ότι ο Σύλλογος καταρτίζει ένα πρωτοποριακό portal το οποίο ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της συμμετοχής της χώρας μας στην οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων ΠΑΣΥΚΑΦ Νικόλας Φιλίππου είπε στη δική του ομιλία ότι αυτό που αναμένουν οι ασθενείς είναι η δυνατότητα να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές σχετικά με το αν θα αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη σε άλλο κράτος μέλος , και εάν επιλέξουν να το πράξουν, να εξασφαλιστεί μια απλή διαδικασία για τελική πρόσβαση σε αυτή τη φροντίδα.

Επιπρόσθετα, είπε, ζητούν να διασφαλίζεται ότι θα παρέχεται συνέχιση της παρακολούθησης και της φροντίδας όταν ο ασθενής επιστρέψει στη χώρα του και η νομοθεσία να έχει ως επίκεντρο το καλώς νοούμενο συμφέρον του ασθενούς και όχι τις δαπάνες του κράτους.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής αναφέρθηκε στον νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την ευρωπαϊκή οδηγία. «Πιστεύουμε ότι είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με την οδηγία» , είπε. Ο κ. Καϊσής πρόσθεσε ότι ο νόμος βρίσκεται στο διαδίκτυο και είναι προσβάσιμος από όλους.

Επίσης, ανέφερε ότι ορίζονται Εθνικά Σημεία Επαφής σε κάθε χώρα Κράτος Μέλος για όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο για τους Κύπριους ασθενείς όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους πολίτες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Επίσης, στα Εθνικά Σημεία Επαφής θα μπορούν να υποβάλλονται τα όποια παράπονα υπάρχουν.

Όλα τα κράτη μέλη θα είναι ταυτόχρονα για τους δικούς τους πολίτες κράτος μέλος ασφάλισης και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που θα επιθυμούν να επισκεφθούν την χώρα για θεραπεία θα ονομάζεται κράτος μέλος θεραπείας.

Στην δική του παρέμβαση, ο Κοσμήτορας του St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Ανδρέας Χαραλάμπους αναφέρθηκε στις προοπτικές από την ιατρική εκπαίδευση, λέγοντας ότι η ιατρική εκπαίδευση μπορεί να υποστηρίξει του επαγγελματίες υγείας και να συμβάλει στην αναβάθμιση της φροντίδας και περίθαλψης στην Κύπρο. Αυτό, είπε, μπορεί να το πετύχει με την πτυχιακή, μεταπτυχιακή, συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση, με το να καταστεί η Κύπρος εκπαιδευτικό και εξεταστικό κέντρο, μέσω της συνεισφοράς στην έρευνα, και μέσω της καινοτομίας.

Λειτουργούν τρεις ιατρικές σχολές στην Κύπρο, είπε, και ανέφερε ότι όλοι μπορούν να συνεργαστούν για να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό, διεθνές κέντρο στην ιατρική εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα