Η Επ. Παιδείας συζήτησε τα προβλήματα της νέας σχολικής χρονιάς

17:49 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και εκπρόσωπων των συγκυβερνώντων κομμάτων με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Άντρο Καυκαλιά, για το θέμα των προβλημάτων, που προκύπτουν κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Η μεν κυβέρνηση και δη ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδεία ότι η νέα σχολική χρονιά, παρόλα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την οικονομική κρίση, ξεκίνησε χωρίς

ουσιαστικά προβλήματα. Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς έκανε λόγο για αμείλικτη πραγματικότητα, με τη νέα σχολική χρονιά να ξεκινά με πολλά προβλήματα και δυσκολίες.

Σε δηλώσεις του, μετά από την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας, η οποία εξέτασε το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τάσος Γεωργίου είπε πως ο Υπουργός Παιδείας πληροφόρησε τους βουλευτές ότι παρόλο που φέτος, με όλα τα προβλήματα που προκύπτουν μέσα από την κρίση, όλα τα σχολεία έχουν λειτουργήσει πολύ καλά και δεν υπάρχουν ουσιαστικά προβλήματα όσον αφορά τη στελέχωση, τα βιβλία, καθώς επίσης δεν έχει προκύψει ουσιαστικό πρόβλημα με τη λειτουργία των σχολείων.

Ωστόσο, ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «υπήρξε έντονή συζήτηση για τους συμβασιούχους», σημειώνοντας ότι «φέτος μπορεί να έμειναν αδιόριστοι κάποιοι συμβασιούχοι, ωστόσο το Υπουργείο καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες και πολύ σύντομα όλοι αυτοί θα τοποθετηθούν».

Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας πως «όταν δούμε σε αριθμούς, λόγω της αύξησης στην τεχνική εκπαίδευση, έχουν ήδη διοριστεί και περισσότεροι συμβασιούχοι από ότι στο παρελθόν, όμως παραμένουν κάποιες ειδικότητες, οι οποίες δεν ακόμα διοριστεί».

«Η ουσία μία είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας μερίμνησε, ώστε να έχουμε ένα καλό ξεκίνημα στην φετινή σχολική χρόνια», είπε ο κ. Γεωργίου.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος δήλωσε ότι σημειώνει περισσότερο τις επικρίσεις, παρά τα εύγε σε σχέση με την πορεία του μέχρι τώρα, διότι όπως πρόσθεσε «αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τα οποία είναι αρκετά ειδικά στη βάση των σημερινών δύσκολων συγκυριών που περνούμε».

«Εχω πει ότι οι οικονομικές δυσκολίες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι και δεν θα προτάσσονται ως άλλοθι, για να έχουμε αδυναμίες στον τομέα της εκπαίδευσης. Κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε, έτσι ώστε όλα τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν, είτε αυτά έχουν χαρακτήρα εκπαιδευτικό πρωτίστως, αλλά είτε αυτά έχουν κοινωνικό περιεχόμενο όπως αυτό στις μέρες μας διογκώνεται και στις σχολικές μονάδες».

Ερωτηθείς για την κόντρα που δημιουργήθηκε εντός της Επιτροπής Παιδείας για τους συμβασιούχους, ο κ. Κενεβέζος είπε: «Νομίζω ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν σήμερα στο θέμα των συμβασιούχων επιβεβαιώνουν απόλυτα τις προβλέψεις του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας όλη την προηγούμενη περίοδο».

«Ανάλυσα», είπε, «με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δεδομένα με την αξιοποίηση των συμβασιούχων, τα οποία καταγράφουν και καταδεικνύουν ότι η αξιοποίηση των συμβασιούχων τόσο στη δημοτική όσο και στη μέση εκπαίδευση είναι πάρα πολύ ψηλή σε βαθμό, ώστε οι αριθμοί των συμβασιούχων που δεν θα εργοδοτηθούν φέτος να είναι πάρα πολύ χαμηλοί και εκεί που υπάρχουν τέτοιες συνέπειες στο κομμάτι της δημοτικής εκπαίδευσης που ο αριθμός είναι πάρα πολύ χαμηλός και έχουν αξιοποιηθεί ως αντικαταστάτες στα σχολεία».

Είπε ακόμα πως «στον τομέα της μέσης εκπαίδευσης η σύγκριση μεταξύ Σεπτέμβριου και Σεπτεμβρίου δεν ξεπερνά τους 10 με 15 εκπαιδευτικούς», λέγοντας πως το σημειώνει με ικανοποίηση, χωρίς να σημαίνει ότι το γεγονός ότι κάποιοι δεν αξιοποιούνται τον βρίσκει ευτυχή.

Όπως ανέφερε η κυβέρνηση προσδοκεί πως θα βρεθούν άλλοι τρόποι αξιοποίησης τους, ωστόσο πρόσθεσε πως «αν κανείς προσμετρήσει τη δύσκολη οικονομική περίοδο που περνούμε, τις μνημονιακές πρόνοιες που επηρέαζαν και το Υπουργείο Παιδείας, σε σχέση με τα κομμάτια των διορισμών, αν συνυπολογίσει τη μείωση του αριθμού των μαθητών κατά 2.000 και περισσότερους στη Μέση Εκπαίδευση και κατά 600 στη δημοτική, τότε μπορεί να αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και ένα εκπαιδευτικός να μην αξιοποιηθεί αυτό μας βρίσκει να ικανοποιούμαστε».

Για την επιβολή κομίστρων στα σχολικά λεωφορεία, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως «είναι γνωστό ότι είναι μια μνημονιακή πρόνοια, η οποία δυστυχώς επηρεάζει τα παιδιά, αλλά είναι μια απόφαση που λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 (επί προηγούμενης κυβέρνησης), αλλά η υλοποίηση και η εφαρμογή του μέτρου προκύπτει σήμερα και σήμερα το συζητάμε».

«Ναι, δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει αποφάσεις και συνέπειες του Δεκέμβρη του 2012, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουμε την ευαισθησία να μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτές τις ευάλωτες ομάδες πρέπει να βρούμε τρόπους να τις βοηθήσουμε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς είπε πως κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας ένιωσε ότι βρίσκεται σε μια πορεία που όλα εξελίσσονται ομαλά, χωρίς προβλήματα και ότι τα προβλήματα στην παιδεία έχουν επιλυθεί 100%.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι με τις εξαγγελίες που αναμετρούμαστε, ούτε καν με τις προθέσεις μας, αλλά με την ίδια την πραγματικότητα η οποία βρίσκεται απέναντι μας αμείλικτη. Όσοι βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με πολλά προβλήματα και δυσκολίες, που επιτείνονται και από τις απαιτήσεις των δανειστών μας, αλλά δυστυχώς και από μια σειρά αποφάσεις, που έλαβε η κυβέρνηση ή επέβαλαν πλειοψηφικά στη Βουλή τα κόμματα της συγκυβέρνησης και επηρεάζουν το επίπεδο της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης», είπε.

Αναφέρθηκε στην παγοποίηση των προαγωγών, με την οποία όπως είπε υπήρξε κίνδυνο για δημιουργία διοικητικού χάους στα σχολεία. Εξέφρασε τη θέση του κόμματος του, η οποία όπως είπε είναι αποδεκτή από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ότι πρέπει να γίνουν οι προαγωγές, χωρίς τις μισθολογικές αυξήσεις.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο μη διορισμό σημαντικού αριθμού συμβασιούχων παρά τις δεσμεύσεις όπως πρόσθεσε και του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας και παρά την απόφαση που έχει λάβει η Βουλή για τις περικοπές μέχρι 2% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να επαναδιορίζονταν.

«Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας είναι να περιοριστούν οι αριθμοί των διορισμών των συμβασιούχων και για το σκοπό αυτό το Υπουργείο εφευρίσκει τρόπους και τεχνάσματα, ούτως ώστε να μην απορροφηθούν όλοι οι μη διορισμένοι συμβασιούχοι», σημείωσε.

Σε σχέση με την επιβολή κομίστρων, για την κατάργηση του δικαιώματος για δωρεάν χρήση των λεωφορείων, για την κατάργηση της σίτισης της ζώνης εκπαιδευτικής προτεραιότητας, την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές και τη μη παραχώρηση της ευρωπαϊκής κάρτας νοσηλείας, ο κ. Καυκαλιάς είπε πως όλα αυτά όχι μόνο δεν κινούνται στο στόχο, αλλά αντίθετα χειροτερεύουν την κατάσταση.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Αθηνά Κυριακίδου, σχολίασε με τη σειρά της τις δηλώσεις Καυκαλιά, λέγοντας ότι «απ’ ον αντρέπεται ο κόσμος εν δικός του». Όπως είπε «τον Δεκέμβρη του 2012 υπήρχε στο προηγούμενο μνημόνιο της προηγούμενης κυβέρνησης η επιβολή τελών στους μαθητές και η απόφαση ήταν γι’ αυτή τη σχολική χρονιά», συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορεί κάποιος που επί δικής τους διακυβέρνησης λήφθηκε η απόφαση να ασκεί με τέτοιο τρόπο κριτική».

«Βιώνουμε ένα μνημονιακό έτος και σίγουρα κανένας μας δεν θέλει να υπάρχει οποιαδήποτε επίπτωση στον τομέα της παιδείας, γιατί η παιδεία είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες στην εκπαίδευση των παιδιών μας και μέσα από την παιδεία θα έχουμε ανάπτυξη. Παρόλα αυτά όση προσπάθεια και να καταβάλουμε και στην παιδεία θα υπάρχει ένα μικρό κόστος», είπε.

Σε ό,τι αφορά την παγοποίηση προαγωγών, είπε πως το κόμμα της είχε επιφυλάξεις σε σχέση με τη συνταγματικότητα της δυνατότητας προαγωγής, χωρίς μισθολογική αύξηση. «Και ακριβώς επειδή υπήρχε επιφύλαξη από τη Γενική Εισαγγελία, γι’ αυτό το λόγο δεν στηρίξαμε την εν λόγω τροπολογία. Είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή να ψηφίσουμε οποιαδήποτε τροπολογία υπάρχει, ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις προαγωγής χωρίς μισθολογικές αυξήσεις νοουμένου ότι συνταγματικά είναι σωστές», σημείωσε.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι γίνονται προσπάθειες από πλευράς Υπουργείου για μια ομαλή σχολική χρονιά και πίστωσε τον Υπουργό Παιδείας επί τούτου, ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να παραλείψει να πει ότι παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Παιδείας υπάρχουν ακόμα συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονταν μέχρι και πέρσι και που αυτή τη στιγμή είναι αδιόριστοι.

Συνέχισε λέγοντας πως «εκείνο που λέμε είναι ότι από τη στιγμή που υπάρχει συμφωνία ότι δύο τις εκατόν αποκόπτεται από τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων, για να εργοδοτηθούν όλοι οι συμβασιούχοι οι οποίοι ήταν διορισμένοι μέχρι πέρσι τον Ιούνιο θα πρέπει αυτή η συμφωνία να γίνει πραγματικότητα και να θυμίσουμε εδώ τη δήλωση του προέδρου και την υπόσχεση ότι εάν μείνουν συμβασιούχοι αδιόριστοι θα διοχετευτούν σε άλλες υπηρεσίες».

Είπε ακόμα ότι ασφαλώς και δεν ξεχνούν τους ανέργους, που είναι 68 χιλιάδες αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε πως οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να υλοποιηθούν και απλά περιμένουν ότι θα υπάρχει ανάπτυξη, ούτως ώστε να μειωθούν και λίστες των άλλων ανέργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα