Η ειδική κατάσταση στην Κύπρο συνεχίζει να είναι θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος, δηλώνει ο νέος Πρέσβης της Αυστρίας

16:34 12/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ειδική κατάσταση στην Κύπρο και η διαίρεση του όμορφου αυτού νησιού συνεχίζει να είναι θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος, είπε ο νέος Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αυστρίας στην Κύπρο Karl Mueller.
Επιδίδοντας σήμερα, σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο κ.

Mueller είπε ότι από τη σκοπιά της Αυστρίας, η επανένωση του νησιού στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου το οποίο θα υποστηρίζεται σθεναρά και από τις δύο κοινότητες θα ήταν το ιδεώδες αποτέλεσμα, αφού θα έστελνε μήνυμα τεράστιας σημασίας στην Ευρώπη και πέραν αυτής, και θα μπορούσε να εμπνεύσει τον κόσμο αποδεικνύοντας ότι φαινομενικά δύσκολα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω σοβαρών διαπραγματεύσεων και της βούλησης για συμβιβασμό.
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η Κύπρος κάποια μέρα θα μπορέσει να καταστεί εργαστήριο ειρήνης και συμφιλίωσης, αν όχι το παράδειγμα το οποίο έχει ανάγκη αυτή η ταραγμένη περιοχή.

Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Mueller, έχει ήδη επιτύχει πάρα πολλά παρά τους περιορισμούς της διαίρεσης, και αν όλοι οι κάτοικοί της μπορούσαν να πεισθούν να ενωθούν ειρηνικά τότε οι ευκαιρίες θα ήταν τεράστιες.
Είπε, επίσης, ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχίζεται, αναγκάζοντας όλους μας να αναθεωρήσουμε και να βελτιώσουμε τις οικονομικές μας δομές και θέση.
Ο Πρέσβης της Αυστρίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα ξεπεράσει τις υφιστάμενες δυσκολίες και την ετοιμότητα της Αυστρίας για βοήθεια προς την Κύπρο στο πλαίσιο της ΕΕ, σύμφωνα με τις συστάσεις της Τρόικας.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο όχι μόνο λόγω της άσκησης της Προεδρίας της ΕΕ, αλλά έχει επίσης έναν ιδιαίτερο εξισορροπητικό ρόλο να διαδραματίσει με τις χώρες της Μέσης Ανατολής εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των ιστορικών δεσμών.
Η Αυστρία, σημείωσε, αναγνωρίζει τη μεγάλη συνεισφορά της Κύπρου στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Ο Πρέσβης της Αυστρίας διαβίβασε στον Πρόεδρο Χριστόφια τις θερμές ευχές του Προέδρου της Αυστρίας Heinz Fischer για ευημερία της Κύπρου και του ίδιου προσωπικά. Επίσης μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Αυστρίας για την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου στην Βιέννη τον περασμένο Μάιο.
Ο κ. Mueller αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Αυστρίας σημειώνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη των επίσημων σχέσεων της Δημοκρατίας της Αυστρίας με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή η φιλία, είπε, χρονολογείται από το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, και από αυτήν επωφελήθηκαν και οι δύο χώρες.
Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πρόεδρο ότι η Αυστρία εκτιμά βαθιά την υποστήριξη και κατανόηση που επιδεικνύει η Κύπρος και παραμένει δεσμευμένη στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των δυο χωρών.
Το γεγονός, είπε, ότι οι απόψεις μας συγκλίνουν στα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής αποδεικνύει ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης. Στις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε, η Κύπρος επέδειξε μια βαθιά κατ

Keywords
Τυχαία Θέματα