Γιώργος Λιλλήκας: Συμφωνία επανεισδοχής παράνομων μεταναστών

14:24 15/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κείμενο της συμφωνίας επανεισδοχής παράνομων μεταναστών βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τελικό του στάδιο. Πρόκειται για μια συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Από τα σημερινά εκτενή δημοσιεύματα στον Τύπο, φαίνεται ότι η Τουρκία προγραμματίζει να προβεί σε δήλωση ότι με την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα εξαιρείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είχε πράξει και το 2004 στη συμφωνία για το λεγόμενο πρωτόκολλο της Άγκυράς.
Αν η Τουρκία προχωρήσει σε μια τέτοια τοποθέτηση η Κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκεστεί σε αντιδήλωση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μια αντιδήλωση στις σημερινές συνθήκες δεν προσφέρει απολύτως τίποτε. Αν η Τουρκία κρατήσει αυτή τη στάση, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει το δικαίωμα βέτο που διαθέτει, έτσι ώστε να μην μπορεί να υπογραφεί αυτή η συμφωνία.

Ταυτόχρονα για ακόμη μια φορά, διαπιστώνουμε ότι η Βρετανία, συνεχίζει την πολιτική υπόσκαψη των Κυπριακών συμφερόντων. Η Βρετανία είναι η χώρα που φέρνει ένσταση στο να γίνει αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα κυριαρχικά δικαιώματα και στη μια κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι αυτή η συνεχής στάση της Βρετανίας απέναντι στην Κύπρο είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και εχθρική.
Για αυτό και επιβάλλεται η Κυπριακή Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα, έντονα και αποφασιστικά. Είναι καιρός να αντιληφθεί η Βρετανία ότι αυτή η συμπεριφορά της απέναντι στην Κύπρο θα επηρεάσει αρνητικά τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα. Και ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι να ανοίξουμε επιτέλους το θέμα των Βρετανικών Βάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα