Για αεροπορική ισραηλινή επίθεση στη Συρία, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ

22:37 31/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πηγή άρθρου: Για αεροπορική ισραηλινή επίθεση στη Συρία, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ από το onlycy.com.

Για αεροπορική επίθεση στο ερευνητικό στρατιωτικό κέντρο Τζαμράγια της Συρίας με δύο νεκρούς κάνουν λόγο σήμερα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, δακτυλοδείχνοντας το Ισραήλ, το οποίο, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, δεν προέβη σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τους βομβαρδισμούς σε περιοχή της Συρίας και επικρατεί γενικώς κάποια σύγχυση σχετικά με το εάν έχει βομβαρδισθεί και ένα

στρατιωτικό κομβόι στα σύνορα με το Λίβανο.

Την είδηση ανέφεραν λιβανέζικα και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία στόχος ήταν να σταματήσει η παράδοση όπλων στην ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε στις Βρυξέλλες πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για το περιστατικό. “Δεν έχουμε πληροφορίες για τέτοιες δραστηριότητες στην περιοχή, οι οποίες θα ήταν σημαντικές για τη χρήση του πυραύλων Πάτριοτ”, είπε.

Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν τοποθετήσει σε τουρκικό έδαφος πυραύλους Πάτριοτ για ενδεχόμενη επίθεση της Συρίας στην Τουρκία.

Σχετικά με την επίθεση στη Συρία, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δεν θέλησε να πάρει θέση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “δεν έχουμε ακόμα σίγουρες πληροφορίες”. Με σαφήνεια καταδίκασε την επίθεση ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αλί Αχμπάρ Σαλέχ.

Άμεση ήταν η αντίδραση και της Ρωσίας, μιας από τις τελευταίους συμμάχους της συριακής Κυβέρνησης, η οποία εξέφρασε τη σοβαρή της ανησυχία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής Κυβέρνησης, “εάν οι μέχρι τώρα πληροφορίες ευσταθούν, ευρισκόμεθα αντιμέτωποι με μία σειρά απροκάλυπτων επιθέσεων εναντίον στόχων που βρίσκονται σε ξένα εδάφη κυριάρχων κρατών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία θρασεία προσβολή της Χάρτας του ΟΗΕ και είναι ανεπίτρεπτη”.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως επρόκειτο για ένα προληπτικό χτύπημα του Ισραήλ υπό το φόβο μήπως η Συρία κάνει χρήση χημικών. Ένα τέτοιο χτύπημα συνάδει όμως με το Διεθνές Δίκαιο; Ο Άλαν Μπέικερ, Διεθνολόγος από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ δήλωσε πως “σε μιαν τέτοια περίπτωση το Ισραήλ θα είχε το δικαίωμα να αμυνθεί, θα έπρεπε όμως να υπάρξει προηγούμενη επίθεση, η οποία θα στρεφόταν ευθέως κατά του Ισραήλ”.

Το ίδιο το Ισραήλ πάντως δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα ακόμη. Πρόκειται όμως για μια πάγια τακτική του, επιθέσεις εναντίον ξένων στόχων ούτε να τις επιβεβαιώνει, ούτε να τις διαψεύδει.

Οι ισραηλινές εφημερίδες στα σχόλιά τους εκφράζουν τη βαθειά ανησυχία τους και η Jediot Achronot γράφει πως μια τέτοια επίθεση φέρνει τις δυο πλευρές πιο κοντά στον πόλεμο.

The post Για αεροπορική ισραηλινή επίθεση στη Συρία, κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ appeared first on onlycy.com.

Keywords
Τυχαία Θέματα