Γ. Βασιλείου: Aδήριτη ανάγκη να πετύχουμε την επανένωση της Κύπρου

20:11 29/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου δήλωσε απόψε πως κορυφαίο δίδαγμα από τη ζωή και τις εμπειρίες του είναι η αδήριτη ανάγκη να πετύχουμε, έστω και σαράντα χρόνια μετά την εισβολή, την επανένωση της Κύπρου.

Σε ομιλία του κατά την παρουσίαση απόψε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου του πρώτου τόμου της αυτοβιογραφίας του

με τίτλο «Μια Σύγχρονη Οδύσσεια», ο κ. Βασιλείου ανέφερε πως η ανακάλυψη του φυσικού πλούτου, που βρίσκεται στα βάθη των θαλασσών γύρω από την Κύπρο, προσφέρει τώρα ένα νέο μεγάλο κίνητρο και οφέλη για όλους.

«Θεωρώ ότι η αποφασιστικότητα για προώθηση λύσης από μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι δεδομένη και ότι αυτός είναι ένας στόχος που θα είναι έτοιμοι να στηρίξουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι», επεσήμανε ο κ. Βασιλείου.

Ανέφερε πως «βασική προϋπόθεση όμως είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η επίτευξη αυτού του στόχου, που τελικά θα αποβεί σε όφελος όλων μας, απαιτεί ευελιξία. Απόλυτες αλήθειες δεν υπάρχουν και ο κίνδυνος της διατήρησης του λεγόμενου στάτους κβο θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες».

Πέραν λοιπόν από τα μεγάλα λόγια και τις ‘ηρωικές’ δηλώσεις θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να προβούμε στους αναγκαίους συμβιβασμούς την κατάλληλη στιγμή, και με αυτό τον τρόπο θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό, ανέφερε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας .

Είπε πως «μπορεί να μας απογοήτευσε η αποτυχία της συνάντησης Αναστασιάδη / Έρογλου λόγω της πολύ αρνητικής στάσης που κράτησε ο κ. Έρογλου. Δεν δικαιούμαστε όμως να κρυβόμαστε πίσω από την αρνητική στάση του Έρογλου, να επιτρέψουμε να αποτύχει ο διάλογος και να παραμείνει το στάτους κβο».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την επιμονή του να διασωθεί ο διάλογος και δίνοντας τα σωστά μηνύματα διεθνώς θα μπορέσει να σπάσει το αδιέξοδο. «Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Αν το πιστέψουμε θα το πετύχουμε», είπε.

Ο κ. Βασιλείου είπε πως άρχισε να γράφει την αυτοβιογραφία του όχι για να προβάλει εαυτόν, «αλλά γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι, όπως τονίζω και στην εισαγωγή του βιβλίου, η ζωή της οικογένειας μου ήταν τόσο περιπετειώδης όσο και ο ίδιος ο 20ος αιώνας».

Ανέφερε πως η ζωή της οικογένειας του ήταν άρρηκτα δεμένη με τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, τις ιδέες και ελπίδες που γέννησε και σε συνέχεια τις τραγικές διαψεύσεις του.

Οι γονείς μου, από μικρό παιδί, με δίδαξαν και στη συνέχεια απέδειξαν με την ίδια τους τη ζωή ότι «πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να κάνεις το καθήκον σου. Να θυσιάσεις την οικονομική σου άνεση ή ησυχία για την υλοποίηση των ονείρων σου για το καλό -όπως εσύ το αντιλαμβάνεσαι- για την πρόοδο του λαού σου και της πατρίδας σου», ανέφερε.

Ο κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στο ημερολόγιο του πατέρα του κατά τις τελευταίες μέρες του εμφυλίου στον Γράμμο και στο Βίτσι καθώς και στα βιώματα του ιδίου ως πρόσφυγα στην Ουγγαρία, σημειώνοντας πως οι εμπειρίες του τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι το όνειρο μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για τον ‘σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο’ δεν μπορούσε να υλοποιηθεί μέσα στα πλαίσια ενός δικτατορικού καθεστώτος.

«Η δημοκρατία, η λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, η ελεύθερη ανταλλαγή και σύγκρουση απόψεων τόσο μεταξύ κομμάτων όσο και εντός κομμάτων, είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί, παρ’ όλες τις δυσκολίες, πρόοδος και η καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής», είπε ο κ. Βασιλείου.

Ανέφερε πως ένα ξεχωριστό συμπέρασμα, ένα μεγάλο πολιτικό μάθημα από τα χρόνια εκείνα, που στη συνέχεια προσπάθησε να εφαρμόσει σε όλη μου τη ζωή και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και στα χρόνια που ακολούθησαν, ήταν ότι η αναβολή στη λήψη αποφάσεων είναι τρομερά επικίνδυνη.

Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει απλώς στη λήψη ανάλογων αποφάσεων αργότερα, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος, επεσήμανε, σημειώνοντας πως πολλές φορές, μάλιστα, μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα.

«Αυτό είναι που συνέβη στην περίοδο πριν από την Ουγγρική επανάσταση το 1956, αυτό είναι που συνέβη στην Ελλάδα και την Κύπρο πρόσφατα. Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η απώλεια της αξιοπιστίας μας, μας οδήγησαν τελικά στο κούρεμα των ομολόγων στην Ελλάδα, των καταθέσεων στην Κύπρο, στην επιβολή πολύ πιο σκληρών μέτρων μέσω της Τρόικας και στη δυστυχία και αγωνία για το μέλλον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως στη ζωή του έμαθε τι όσες δυσκολίες και να περάσει ένας, όσο μαύρα και άραχνα να φαίνονται γύρω του τα πράγματα, δεν έχει το δικαίωμα να απελπίζεται, να εγκαταλείπεται στη μοίρα του.

«Θα πρέπει να επιμένει και στο τέλος θα πετύχει. Μετά την κάθοδο, όπως δείχνουν όλες οι στατιστικές, ακολουθεί η άνοδος. Αυτό πρέπει να είναι το πιστεύω όλων μας και ιδίως των νέων», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα