Φούλε: Πολύ μικρή η Κύπρος για να είναι μοιρασμένη

22:57 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το μήνυμα ότι η επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού είναι ο μοναδικός δρόμος που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους, έστειλε απόψε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση και την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, Στέφαν Φούλε.

Στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, ενόψει της κυπριακής Προεδρίας, ο Στέφαν Φούλε είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και τον Πρόεδρο

του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη. Συναντήσεις τις οποίες χαρακτήρισε ειλικρινείς και εποικοδομητικές.

Ο κ. Φούλε σε δηλώσεις του, στο Σπίτι της ΕΕ , είπε ότι κατά τις συναντήσεις του με τον Πρόεδρο, την Υπουργό Εξωτερικών και τον κ. Αναστασιάδη, τέθηκαν επί τάπητος η κυπριακή Προεδρία, το Κυπριακό, αλλά και η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατά τις συναντήσεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε, όπως είπε, την ανησυχία του για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι για την ενωμένη Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ενωμένη Κύπρος.

Είπε ακόμα ότι ο χρόνος λιγοστεύει και ότι το τίμημα μιας μη λύσης του Κυπριακού θα είναι μεγαλύτερο από το τίμημα οποιοδήποτε λογικού συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Εξέφρασα την ελπίδα, είπε, οι συνομιλίες και ο διάλογος να συνεχιστούν υπό μια συγκεκριμένη μορφή κατά τη διάρκεια της Προεδρίας και κατέστησα σαφές ότι δεν βλέπω καμία αντίφαση ανάμεσα στην ανάληψη της Προεδρίας από τις κυπριακές Αρχές από τη μια, και τη συνέχιση των προσπαθειών για μια συνολική διευθέτηση αυτού του σημαντικού θέματος από την άλλη.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Φούλε έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι μοιρασμένη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β που θα μπορούσε να ωφελήσει όλους τους Κύπριους. Υπάρχει μόνο ένας δρόμος προς τα μπρος και είναι η επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι Κύπριοι θα επωφελούνται από την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ, είπε.

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις προτεραιότητές της, είπε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δικό του πεδίο αρμοδιοτήτων που είναι η διεύρυνση και η ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας.

Σημείωσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει την πλήρη ικανοποίησή του για την πορεία των προετοιμασιών και το επίπεδο ετοιμότητας της Κύπρου για την ανάληψη αυτής της σημαντικής ευθύνης.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ακόμα ότι συζητήθηκαν και οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσει η κυπριακή Προεδρία, όπως επίσης και οι απρόβλεπτες προκλήσεις με τις οποίες ενδεχομένως να έρθει αντιμέτωπη η προεδρία της Κύπρου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάλεσε όλους να σεβαστούν το ρόλο της Προεδρίας, ενός πολύ σημαντικού, όπως το χαρακτήρισε, θεσμού της ΕΕ.

Ο ίδιος προσβλέπει, όπως είπε, στην κυπριακή Προεδρία, και όπως σημείωσε, υπάρχουν πολλά στο τραπέζι που αφορούν τους τομείς της διεύρυνσης και της πολιτικής γειτονίας.

Ο κ. Φούλ

Keywords
Τυχαία Θέματα