Συνολική επαναδιαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους για υπογραφή νέου μνημονίου

20:47 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε συνολική επαναδιαπραγμάτευση και υπογραφή νέου μνημονίου, που θα λαμβάνει υπόψη τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, προσανατολίζονται οι εταίροι στην Ευρωζώνη. Η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και άλλες διευκολύνσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, θα βρεθούν στο «τραπέζι», ενώ από την πλευρά των εταίρων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αυτό

επισήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έχουν ψευδαισθήσεις όσοι ισχυρίζονται ότι το μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως εξαιτίας της πολιτικής κρίσης και δύο εκλογικών αναμετρήσεων χάθηκε χρόνος κάνοντας τους στόχους εντελώς ανέφικτους».

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, την Πέμπτη το βράδυ στο Λουξεμβούργο, στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, θα γίνει πολιτική συζήτηση για την Ελλάδα, η οποία θα συνεχιστεί στη Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου). Ταυτόχρονα και μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση η τρόικα θα βρίσκεται στην Αθήνα για να προετοιμάσει σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές το νέο μνημόνιο.

Η τρόικα θα σημειώσει τα ελληνικά αιτήματα και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης και του μνημονίου προκειμένου να καταγράψει τις αποκλίσεις, δηλαδή το που βρισκόμαστε σήμερα σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί.

Σχετικά με το αν το ΔΝΤ θα μπορούσε να δεχθεί μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με βάση τις πάγιες θέσεις του περί βιωσιμότητας των προγραμμάτων, ο αξιωματούχος απάντησε ότι η θέση του διεθνούς οργανισμού δεν είναι ανελαστική, λαμβάνει πάντα υπόψη του την οικονομική συγκυρία και προσαρμόζεται ανάλογα. Μάλιστα, έγινε γνωστό ότι στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Το νέο πρόγραμμα και το πρωτόκολλο που θα υπογράψουν όλες οι πλευρές θα πρέπει να οδηγεί σε βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και κυρίως σε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία, επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής θα βρίσκεται στο «τραπέζι» είπε ότι είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας και υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης. Χαρακτήρισε λανθασμένη την άποψη ορισμένων ότι υπάρχει σήμερα μια συμφωνία για τη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία δεν επαναδιαπραγματευόμαστε.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η συνολική συμφωνία για το νέο μνημόνιο θα είναι έτοιμη εντός του καλοκαιρού αλλά όχι μέσα στις 2 επόμενες βδομάδες.

Από την πλευρά της η Κομισιόν επισήμως εξακολουθεί να παραμένει στην ίδια γραμμή των τελευταίων ημερών. Χθες ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν αρνήθηκε να μπει, όπως είπε, σε λογική εικασιών σχετικά με το μνημόνιο, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή περιμένει τη νέα κυβέρνηση προκειμένου να συζητήσει μαζί και να βρει

Keywords
Τυχαία Θέματα