Φούλε: Η ΕΕ δεν έχει εξουσία να παρέμβει στις παράνομες ανασκαφές στη Σαλαμίνα

16:43 9/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Ανενόχλητη μπορεί να συνεχίζει η Άγκυρα τις παράνομες ανασκαφές στον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, καθώς η ΕΕ δηλώνει αναρμόδια να ασχοληθεί με το θέμα και να τερματίσει την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωβουλευτού Αντιγόνης Παπαδοπούλου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε η ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) κ. Παπαδοπούλου, ανέφερε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει εξουσία να παρέμβει στις ανασκαφές», αναφέρει

η ανακοίνωση.

Η ευρωβουλευτής είχε θέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πληροφορίες και δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία για 14 χρόνια συνεχίζονται οι παράνομες ανασκαφές στον κατεχόμενο αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας.

Η τελευταία φάση των παράνομων ανασκαφών άρχισε στις 7 Ιουνίου και αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Οι ανασκαφές διεξάγονται από το παράνομο Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Φούλε αναφέρει πως όσον αφορά την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το Μάιο του 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε ένα έργο, ύψους 2 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, η συμβολή της ΕΕ θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επειγόντων έργων αποκατάστασης σε έξι μνημεία, συμπεριλαμβανομένου του Πύργου του Οθέλλο στην Αμμόχωστο.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα