Έξοδο από το ευρώ και δημοψήφισμα εισηγείται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

19:15 30/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εισηγούμενος συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ, είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το Μνημόνιο και διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να διενεργηθεί σε δημοψήφισμα.

«Θεωρούμε ότι καταστρέφει τον τραπεζικό τομέα, καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή οικονομία και οδηγεί

σε φαύλο κύκλο που θα γεννά συνεχώς και νέες ανάγκες και θα προβάλλει την απαίτηση για τη λήψη νέων, πιο επαχθών μέτρων», είπε αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ακολούθησε μοναχικό δρόμο.

Ανέφερε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από τρεις εβδομάδες με αίτημα να συγκληθεί σύσκεψη, η οποία παρόλο που αρχικά ορίστηκε δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα παραδοθεί η μελέτη του ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κόμματα και μετά θα δοθεί στη δημοσιότητα. Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ για διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις, ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κυπριανού διατύπωσε τη θέση ότι το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον των κρατών μελών και τον κρατών, με τον αυταρχικό τρόπο που καθορίζεται η πολιτική στην ΕΕ, προδιαγράφεται ζοφερό.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι η συνταγή της τραπεζικής ένωσης που προτείνεται, μόνο σωτήρια δεν μπορεί να αποδειχθεί τουλάχιστον για την Κύπρο.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν δεν είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας που κάλεσε την Τρόικα στην Κύπρο, είπε πως το μνημόνιο δεν υπογράφηκε νωρίτερα επειδή οι εκτός Κύπρου δεν ήθελαν να γίνει κάτι τέτοιο.

Πρόσθεσε ότι το ίδιο το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών στις 11 Μαρτίου σε επιστολή του προς Γερμανούς Βουλευτές που είχαν καταθέσει επερώτηση σχετικά με το Κυπριακό Μνημόνιο, ανέφερε γραπτώς πως αυτό δεν υπογράφηκε επειδή η Γερμανία δεν υιοθετούσε την κατ΄ αρχήν Συμφωνία Κυβέρνησης-Τρόικας.

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Κυπριακή οικονομία μετά από τις αποφάσεις του Eurogroup και του κ. Αναστασιάδη στις 15 και 25 του Μάρτη είναι τραγική», ανέφερε και λέγοντας ότι έγιναν «λάθη έγιναν και ευθύνες έχουμε», όμως πρόσθεσε δεν είναι νοητό να αυτομαστιγωνόμαστε λες και μόνο ο τρόπος ζωής μας ευθύνεται για την κατάσταση της οικονομίας μας».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ απλοϊκή ανάγνωση των εξελίξεων, αδύνατη να εξηγήσει τα όσα βιώνουμε σήμερα και πρόσθεσε ότι σήμερα βιώνουμε τα αποτελέσματα πολιτικών που εφαρμόστηκαν παγκόσμια και πανευρωπαϊκά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ παρατήρησε ότι τίθενται σοβαρά ερωτηματικά και ως προς τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους αφού οι υφιστάμενες προβλέψεις δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη τους κινδύνους της ύφεσης και της απώλειας εσόδων του κράτους.

Αφού διατύπωσε την άποψη ότι στην περίπτωση της Κύπρου είναι πλέον προφανές ότι οι αποφάσεις από το ΔΝΤ και την ΕΕ δεν λαμβάνονται με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με πολιτικά, ανέφερε ότι δεν πρέπει κανένας να προσποιείται πως το Κυπριακό και το φυσικό αέριο δεν βρίσκονται στην ατζέντα των επιδιώξεων τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας ανέφερε ότι η όποια εναλλακτική επιλογή θα είναι επίσης οδυνηρή, αλλά επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι αυτή να δίνει ελπίδα και προοπτική για ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η εναλλακτική επιλογή πρέπει να δίνει στην οικονομία και την κοινωνία προοπτική, δυνατότητα να σηκώσει το κεφάλι και να δουλέψει σκληρά, πρέπει να παρέχει ευελιξία χειρισμών στην οικονομική πολιτική και να δημιουργεί δυνατότητες ανάπτυξης, παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Πιο απλά, να δίνει στους νέους ένα μισθό να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Αναφορικά με την έξοδο από την ευρωζώνη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε πως πιθανή έξοδος από το Ευρώ θα είναι επίσης επώδυνη επιλογή, ωστόσο, είπε η επαναφορά εγχώριου νομίσματος θα μπορούσε να δώσει την προοπτική και τη δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

«Λέχθηκε δημοσίως πολλές φορές ότι «έξοδος από το ευρώ θα είναι καταστροφική και θα σημαίνει κατάρρευση», συνέχισε λέγοντας ότι οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ήδη βρισκόμαστε ενώπιον ανάλογων φαινομένων.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι ο λόγος για τον οποίο το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση βρίσκονται σήμερα ενώπιον της Βουλής για επικύρωση ή απόρριψη είναι επειδή πρόκειται για διεθνείς συμφωνίες που δεν περιορίζονται σε οικονομικής φύσης θέματα, όπως άλλωστε γνωμοδότησε και ο Γενικός Εισαγγελέας.

Πρόσθεσε ότι ως διεθνείς συνθήκες υπάγονται στους κανόνες του Δημοσίου διεθνούς Δικαίου και συνεχίζοντας ανέφερε ότι τόσο οι Ιδρυτικές Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλες τις κατά καιρούς τροποποιήσεις τους όσο και η νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αναγνωρίζουν ότι το Διεθνές Δίκαιο γενικότερα και η Συνθήκη της Βιέννης για το Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών ειδικότερα, πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Συνεχίζοντας είπε ότι αναλύοντας το μνημόνιο από αυτή τη σκοπιά, βρίσκουμε ότι πρόκειται για ετεροβαρή συμφωνία που παραβιάζει βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και αναγκαστικούς του κανόνες και ανέφερε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, που μια συμφωνία είναι ετεροβαρής ή παραβιάζει αναγκαστικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, η Συνθήκη της Βιέννης την θεωρεί νομικά άκυρη και προνοεί για συγκεκριμένες διαδικασίες μονομερούς απαλλαγής από αυτήν.

Επιπλέον, αν η εφαρμογή μιας συνθήκης οδηγεί σε παράλογα αποτελέσματα, και πάλι η Συνθήκη της Βιέννης παραχωρεί δικαίωμα μονομερούς τερματισμού της, συνέχισε.

Σχολιάζοντας την άποψη ότι τυχόν απαλλαγή από το μνημόνιο, που μάλλον οδηγεί και σε έξοδο από το ευρώ, σημαίνει ταυτόχρονα και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόνοια που να στοιχειοθετεί κάτι τέτοιο. Ας μη ξεχνάμε ότι δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εκτός ευρώ, συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση με τους ηγέτες των άλλων χωρών του Νότου, αλλά και χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για σκοπούς ανταλλαγής απόψεων και συντονισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα